Zijn vaginale winden normaal?

Kun je zo’n schedewind voorkomen?

Getty Images

Het gebeurt bijna iedere vrouw wel een keer tijdens de seks: je laat een vaginale wind. Ook tijdens een ingewikkelde yoga-positie kan er zomaar lucht uit je schede ontsnappen, vaak met geluid erbij. Dit is niets om je voor te schamen. Zijn schedewinden eigenlijk slecht voor je gezondheid? En kun je ze voorkomen?

Hoewel veel mensen bij vaginale winden vooral aan seks denken, ontsnappen dit soort scheten echt niet alleen tijdens het vrijen. Sterker nog: een schedewind - in officiële termen flatus vaginalis of farrulitas vulvae genoemd - kan je op ieder willekeurig moment ontglippen. Wel verhogen bepaalde sporten de kans om er per ongeluk eentje te laten. Denk aan ingewikkelde yogastandjes maar ook aan het doen van push-ups of crunches. Daarnaast komt het door hormonale veranderingen ook vaker voor bij zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang.

Op z’n hondjes

De reden dat vaginale winden vaak aan seks gekoppeld worden, is simpel. Wanneer je seksueel opgewonden wordt, reageert je lichaam niet alleen uitwendig maar ook inwendig. De vagina wordt wat langer en doordat de baarmoeder zich een beetje opricht, ontstaat er een ruimte die zich kan vullen met lucht. Je vagina heeft daarnaast vouwen en rimpels, rugae genoemd, waarin die lucht als het ware klem komt te zitten. Penetratie, zeker als je het op zijn hondjes doet, pompt lucht naar binnen, iets wat natuurlijk ook het geval is bij het gebruik van seksspeeltjes of de vingers. Ook andere factoren spelen mee, zoals de soepelheid of nauwheid van de vagina, de vochtigheid, de diepte van de penetratie, de breedte van de penis en de intensiteit. Over het algemeen komt het meer voor bij vrouwen met een iets wijdere vagina.

Die opgehoopte lucht in de vagina wil er uiteindelijk ook weer uit, zeker als de vaginale spieren zich wat ontspannen. Het gevolg is een vaginale scheet. Het gaat dus gewoon om oude lucht die uit de schede geperst wordt. In wat grovere termen worden deze winden trouwens ook wel kutscheet of queef genoemd.

Het verschil met een anale wind

Hoewel het geluid vergelijkbaar is met een anale wind, verschilt de vaginale scheet in één essentieel opzicht: een vaginale wind ruikt namelijk niet. De geur van een ‘normale’ wind is afkomstig van de bacteriën die in de darm worden afgebroken tijdens de spijsvertering. Hierbij komt gas vrij en dat ruikt. De vaginale wind heeft niets met de spijsvertering van doen en stinkt dus ook niet.

Kun je vaginale windjes voorkomen?

Vooralsnog is er geen (genees)middel bekend dat vaginale winden tegengaat. Sommige vrouwen geven aan dat bekkenbodemoefeningen helpen. Ook tijdens seks kun je er een beetje rekening mee houden: door je benen wat wijder open te doen kan er tijdens de penetratie al wat lucht ontsnappen, dat kan schelen. Het omgekeerde werkt ook, door je benen dichterbij elkaar te doen kun je voorkomen dat er veel lucht binnenkomt. Heb je er vooral tijdens het sporten last van? Dan wil het dragen van een tampon nog wel eens uitkomst bieden.

Wanneer naar de dokter?

Vaginale winden brengen geen enkel gezondheidsrisico met zich mee. Het gebeurt iedereen en is net zo gênant als je het zelf maakt. Gaan de schedewinden gepaard met een sterke geur of jeuk, dan is het verstandig even langs de huisarts te gaan. Dit kan namelijk op bacteriële vaginose wijzen. Ook een rectovaginale fistel of de ziekte van Crohn gaat soms met stinkende schedewinden gepaard.

Auteur