Over afscheiding en acne
Er zijn van die intieme kwesties die je zelfs niet met je beste vriendinnen bespreekt, laat staan dat je deze vragen aan de dokter of gynaecoloog durft te stellen. Acht vagina-vragen beantwoord.
1. Heeft iedereen witte afscheiding?
Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding en de hoeveelheid en samenstelling daarvan verandert onder invloed van hormonen gedurende je cyclus. Wittige afscheiding is dus niets om je zorgen over te maken. Ruikt de afscheiding sterk, dan kun je beter wel even naar de dokter. Stinkende afscheiding kan op van alles duiden: van bacteriële infectie tot seksueel overdraagbare aandoening. De huisarts of gynaecoloog kan uitsluitsel geven en je behandelen.
2. Hoe voorkom ik acne in mijn schaamstreek?
Die kleine bultjes in je schaamstreek zijn geen acne, maar worden meestal veroorzaakt door het ontharen van de bikinilijn; een soort scheerbrand dus. Wil je er echt vanaf, neem dan afscheid van je scheermesje en kies voor een andere onthaarmethode. Denk aan waxen of laseren. Als de bultjes daarna toch blijven, breng dan een bezoek aan de huisarts om een vorm van eczeem of een infectie uit te sluiten.
3. Waarom is één van mijn schaamlippen langer dan de andere?
De labia minora, oftewel de binnenste of kleine schaamlippen, zijn bij de meeste vrouwen asymmetrisch, waarbij een schaamlip lager hangt dan de andere. Als je er geen last van hebt, dan kun je het gewoon negeren. Als je er wel ongemak van hebt, bijvoorbeeld bij het fietsen, paardrijden of vrijen, meld je dan bij de plastisch chirurg. Een veel voorkomende behandeling is de schaamlipcorrectie, ofwel labia minora correctie ook wel schaamlipverkleining genoemd. Dit is een relatief eenvoudige ingreep die meestal onder plaatselijke verdoving wordt gedaan.
4. Is het vreemd om opgewonden te raken tijdens het plassen?
Vrouwen kunnen opgewonden raken van heel veel verschillende dingen, dus abnormaal is dit zeker niet. Het kan in ieder geval absoluut geen kwaad. Als je er niet alleen opgewonden van wordt, maar dit ook gepaard gaat met een brandend gevoel, dan is het wel verstandig naar de huisarts te gaan. Wellicht is het een blaasontsteking of andere infectie.
5. Hoe komt het dat ik maandelijks meerdere keren menstrueer?
De vrouwelijke cyclus varieert van 25 tot 35 dagen. Zitten er minder dan 25 dagen tussen je menstruaties, dan moet je toch even langs de arts. Soms wijst dit op een hormonale kwestie, zoals een tekort aan schildklierhormonen (hypothyreoïdie). Tussentijds vaginaal bloedverlies kan echter ook wijzen op problemen met de ovulatie of afwijkingen aan de vagina of baarmoedermond zoals (een voorstadium van) baarmoederhalskanker.
6. Heeft iedereen last van vaginale winden tijdens yoga?
Een schedewind - in officiële termen flatus vaginalis of farrulitas vulvae genoemd - kan je op ieder willekeurig moment ontglippen. Wel verhogen bepaalde sporten de kans om er per ongeluk eentje te laten. Denk aan ingewikkelde yogastandjes, maar ook aan het doen van push-ups of crunches.
Je vagina heeft vouwen en rimpels, rugae genoemd, waarin de lucht klem komt te zitten, met dank aan die rare yogaposes. Die opgehoopte lucht in de vagina wil er uiteindelijk ook weer uit, zeker als de vaginale spieren zich wat ontspannen. Het gevolg is een vaginale scheet. De enige manier om dit te voorkomen is te zorgen dat er geen lucht de vagina ingezogen wordt: draag een tampon.
7. Hoort vaginale jeuk vlak voor je menstruatie?
Vulvaire jeuk, oftewel jeuk aan de vagina en schaamlippen, komt veel voor en kent vele oorzaken. Een ervan is het schommelen van je hormonen rondom je menstruatie. Vlak voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en dat kan ervoor zorgen dat de huid iets dunner en droger wordt. Dat heeft irritatie en soms jeuk tot gevolg.
Wanneer jeuk aan je vulva met een paar dagen niet verdwijnt, is het verstandig de huisarts op te zoeken. Deze kijkt eerst naar de uiterlijke symptomen. De dokter vraagt verder naar je menstruatie en seksuele contacten en naar hoe en hoe vaak je je intieme zone reinigt. Ook wordt er gekeken naar geneesmiddelengebruik en veranderingen in afscheiding en zal hij of zij informeren naar wat je zelf al geprobeerd hebt om de jeuk te stoppen. Daarna zal er eventueel een uitstrijkje worden gemaakt en indien nodig bloed- of urineonderzoek of een huidbiopsie. Als er indicatie voor is, wordt er ook getest op seksueel overdraagbare aandoeningen. Uiteraard kijkt de arts ook naar eventuele psychische oorzaken, zoals stress.
8. Kun je een tampon kwijtraken in je vagina?
Een tampon past niet door de baarmoedermond en kan dus onmogelijk in je baarmoeder belanden. Echt kwijt is hij dus nooit. Een vergeten tampon en het touwtje kunnen wel een eindje doorschuiven. Zeker als je een tampon laat zitten tijdens seks of per ongeluk nog een tweede inbrengt.
Zo’n doorgeschoten tampon is een broeinest voor bacteriën en moet je dus zo snel mogelijk verwijderen. Persen terwijl je gehurkt zit, kan helpen om hem eruit te krijgen. Of voel voorzichtig met twee schone vingers of je hem kan pakken, probeer hier wel goed bij te ontspannen. Lukt dat niet, ga dan naar de huisarts. Je bent zeker niet de eerste patiënt waarbij hij een tampon verwijdert.
- WebMD
- Janssen Kliniek
- Womens Health