6 online alternatieven voor Marktplaats

Getty Images

Marktplaats kennen we allemaal, maar wist u dat er nog veel meer online plekken zijn om spullen te (ver)kopen? PlusOnline zet er zes op een rij.

1. Facebook Marketplace

Facebook heeft een centrale plek om tweedehands spullen aan te bieden: Facebook Marketplace. Het aanbod is hier nog wel kleiner dan op Marktplaats, maar dat betekent ook dat er minder potentiële kopers zijn en je er echt nog pareltjes vindt. Het is ook mogelijk om op afstand te filteren. Via je telefoon neem je een kijkje door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Open de Facebook-app.
  2. Klik in het nieuwsoverzicht op Marketplace.
  3. Klik op een artikel dat je wilt kopen.
  4. Je kunt de verkoper nu een bericht sturen.

Zitten er ook nadelen aan Facebook Marketplace? Ja, het is niet anoniem. Als (ver)koper geef je een deel van je identiteit prijs, want iedereen kan je profielfoto en naam zien en doorklikken naar je persoonlijke facebookprofiel. Als je wil dat anderen zo min mogelijk kunnen zien, kijk dan even naar je privé-instellingen.

Meer weten over Facebook Marketplace? Facebook heeft een handige pagina met vragen en antwoorden.

2. NextDoor

NextDoor is een app waarmee je heel makkelijk berichten berichten uitwisselt met mensen in de buurt. Spullen aanbieden kan ook en het fijne daarvan is dat je vaak snel tot een afspraak komt: degene die het (ver)koopt, woont immers in de buurt. Hoe werkt NextDoor? Dat leest u hier.

3. Vinted

Vinted is momenteel een van de bekendere apps waar voornamelijk kleding op wordt aangeboden. Toch wordt het aanbod meubels, boeken en woonaccessoires ook steeds groter. Voordelen van Vinted zijn het gebruikersgemak, het flinke aantal deelnemers (ook internationaal) en de veiligheid. Zo treedt Vinted op als tussenpersoon tussen koper en verkoper waardoor je veel minder snel slachtoffer wordt van oplichting. Ook zijn goederen tot twintig euro altijd verzekerd. Heb je het product niet ontvangen? Dan krijg je van Vinted dus tot 20 euro terug. Nadelen zijn er ook: als de koper niet tevreden is met het ontvangen product of aangeeft dat het product 'nep' is, kan het gebeuren dat Vinted het geld aan de verkoper niet uitkeert. Dan ben je dus je product én je geld kwijt. Dat gebeurde Kaya (23) bijvoorbeeld, zo schreef RTL Nieuws eerder. Gelukkig zijn die gevallen wel vrij uitzonderlijk.

Beginnen met Vinted? Lees hier hoe het werkt.

4. Facebookgroepen

Even terug naar Facebook. Naast Facebook Marketplace zijn er ook een hoop lokale facebookgroepen waarin spullen worden aangeboden. Zo zijn er algemene groepen voor allerlei soorten producten in en rondom Amsterdam, Utrecht, het noorden van hert land, Limburg en nog veel meer plekken. Je kunt ook specifieker (ver)kopen, want er zijn ook groepen waarin alleen boeken, tuinplanten of kleren worden verkocht. Zoek binnen Facebook gewoon eens op een plaats of soort product en zet er 'kopen' achter. Filter vervolgens op 'groepen'.

5. Catawiki

Catawiki is een website met tweedehands spullen voor echte verzamelaars. Kopen en verkopen gaat via een veiling. Je kunt niet alles zomaar verkopen op Catawiki. Eerst bied je je product aan een veilingmeester aan en die bepaalt of het geveild gaat worden. Het gaat dan met name om bijzondere objecten die moeilijk te vinden zijn en die je niet aantreft in een doorsnee winkel, bijvoorbeeld oude munten of bijzondere stripalbums. Hier lees je wat voor soort producten je nog meer kunt (ver)kopen.

Benieuwd hoe Catawiki werkt? Lees het hier.

6. Instagram

Geloof het of niet, maar ook via Instagram kun je spullen (ver)kopen. Als je geen eigen winkel met spullen hebt, is vooral kopen via Instagram interessant. Er zijn namelijk veel kleine ondernemers die kringloopzaken en rommelmarkten afstruinen en pareltjes die ze daar vinden voor een leuk prijsje verkopen via het sociale medium. Je moet wel naar die pagina's op zoek, bijvoorbeeld door op 'kringloop' te zoeken en eventueel de naam van een plaats of stad in je buurt erbij te zetten. Een aantal leuke pagina's zijn bijvoorbeeld Kringloop Treasures, Vintage Third Charm, Kringkoop, Echte Kringloop Liefde en Nsemble Treasures.

Nadelen zijn er natuurlijk wel. Via Instagram koop je rechtstreeks bij iemand, wat betekent dat er geen tussenpartij is die de koop in goede banen leidt. We raden je daarom aan om alleen spullen te kopen op pagina's met veel volgers (bijvoorbeeld 500 of meer). Kijk ook even onder de reacties van eerder geplaatste berichten. Staan daar negatieve opmerkingen onder, koop dan niet op die pagina.

Zijn er nog meer online alternatieven voor Marktplaats waar u enthousiast over bent? We horen het graag! Stuur een mailtje met uw tip naar m.bressers@spn.nl.

Auteur