Wordfeud is een bekend spel voor de smartphone: het is in feite Scrabble in broekzakformaat. Je kunt spelen tegen je eigen vrienden, of volslagen onbekenden. Ook anno 2021 is de app nog altijd mateloos populair. Zo haalt u meer punten.
Wordfeud is nog lang niet afgeserveerd. In 2020 is de bekende Scrabble-app zo'n 500.000 keer gedownload, alleen al in Nederland. De coronapandemie heeft gezorgd voor een opleving van het spel. Heeft u hem ook? Enkele goede tips.
In maart 2020, toen de corona-lockdown begon, haalde Wordfeud een recordaantal downloads: 104.000 stuks. Dat is ontzettend veel. De beste dag was 22 maart met 7000 downloads. Dat was de dag voordat de lockdown inging.
Vanaf 2014, toen de app uitkwam, is het spel 3,6 miljoen keer geinstalleerd.
Hoe win je met Wordfeud?
Tip 1: de eerste beurt is niet allesbepalend.
De eerste zet is erg belangrijk, dat wel. Maar hem aan de ander laten is ook een goede strategie. Heb je slechte letters, gebruik de beurt dan om ze te ruilen. Denk aan de Q, de C, de W maar natuurlijk vooral de Y. Soms krijg je letters terug waarmee je tijdens de volgende beurt alles kunt leggen. Als je als tweede mag leggen, heb je bovendien vaak meer aansluitmogelijkheden, en kun je het vakje met 2x woordwaarde misschien wel veroveren.
Tip 2: van ruilen komt geen huilen
Ruilen wordt door veel spelers gezien als een zwaktebod. Maar dat is onzin. Als je drie beurten zonder klinkers zit, is de kans groot dat je verliest. Zeker op het einde van het spel is het beter om te ruilen, voordat de letters opraken.
De D en de E kun je beter niet ruilen, want die zijn het meest populair.
Tip 3: lang is niet altijd beter dan kort
Een lang woord met veel letters leggen voelt prettig, maar qua punten is het lang niet altijd ideaal. Soms kun je juist met kortere woordjes meer punten halen, zeker als je 'dure' letters tot je beschikking hebt. Als je een driemaal-woordwaarde of driemaal-letterwaarde vakje kan meepikken, is dat een mooie kans om een hoge score neer te zetten. Als je ook nog een verticale én horizontale combinatie kunt maken, lopen de punten vaak op tot wel 50 of meer. Denk bijvoorbeeld aan 'EX'.
Tip 4: onthoud korte woorden met dure letters
De Q is prima te combineren tot Quiz, Qat, Qua of Quad. De A, U en D zijn dus belangrijke partners voor de Q. Ook de Griekse Y is van de partij: Yo, Ney, Yes, Yen. En met de X: Ex, Xi, Rex.
Deze woorden op een driemaal-woordwaarde vakje leggen is natuurlijk een meesterzet.
Tip 5: speel om te winnen
Wordfeud heeft een raar woordenboek: ongebruikelijke afkortingen en rare Nederlandse spellingwijzen worden geaccepteerd, sommige normale woorden juist niet. Gebiedende wijs is prima. Veel woorden lijken ook helemaal geen N nodig te hebben: Lope, Wandele, Aanneme. Maar ook bijvoorbeeld ZN of MN. Het is niet zo mooi, en voelt als valsspelen. Maar verlies je liever mooi, of win je liever lelijk?
Tip 6: ga zelf meetellen
Aan het einde is het nuttig om te kijken wat je nog kunt verwachten. Welke letters heeft de tegenstander? Bedenk bijvoorbeeld dat Wordfeud niet minder dan 18 E's kent. Zie je die allemaal op het bord, dan heeft je tegenstander er dus geen.
Tip 7: bepaal zelf of je wilt spieken
Natuurlijk zijn er websites die je ongebruikelijke woorden voorschotelen. Een lijst van alle Nederlandse woorden met de letter Q, bijvoorbeeld.
Maar wil je die echt raadplegen wanneer je vast zit, of is het je eer te na? Dat bepaal je zelf!
Bron: AD.nl