Wat kunt u ermee?
Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten draadloos te bedienen en met andere apparaten te verbinden. Bluetooth is een beproefde en betrouwbare manier, gebaseerd op radiogolven. Zo werkt het.
Zo ontstond Bluetooth
Het Zweedse elektronicabedrijf Ericsson heeft Bluetooth in 1994 bedacht. De Zweden zochten een snelle, eenvoudige, veilige én niet al te dure techniek om kabeltjes overbodig te maken. Ze ontwikkelden een draadloze manier om informatie te verzenden via radiogolven, op korte afstanden. De techniek zelf is overigens bedacht door de Nederlander Jaap Haartsen die bij Ericsson in dienst was in Emmen. De techniek werd een manier om te verbinden, net zoals Koning Harald Blauwtand dat in 986 deed door Noorwegen en Denemarken te verenigen. Vandaar de naam!
Bluetooth draait inmiddels dus al meer dan 20 jaar mee. Toch is het nog steeds een populaire techniek die op de nieuwste smartphones standaard geleverd wordt.
Hoe werkt het
De filosofie achter Bluetooth is dat verschillende apparaten op korte afstand met elkaar verbonden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon en een losse geluidsspeaker. Het bereik van Bluetooth is zo'n 10 meter. Het werkt door de muren heen, maar metalen hebben een negatief effect op de ontvangst.
Eerst maken de twee apparaten verbinding met elkaar. 'Pairen' noemt men dat. Twee verbonden apparaten vormen zo een mini netwerk, ook wel een piconet genoemd. Het handige is dat elk apparaat in een piconet met tot wel 7 andere apparaten kan worden verbonden binnen hetzelfde piconet en een apparaat kan tot meerdere piconets tegelijkertijd behoren.
Wat kun je ermee?
Bluetooth is met name populair op mobiele apparaten, zoals telefoons, tablets, laptops, de autoradio. U kunt bijvoorbeeld met uw telefoon via Bluetooth verbinding maken met een autoradio, en zo de muzieknummers op uw telefoon beluisteren via de radio. De autoradio op zijn beurt kan gebruikt worden als carkit. Een andere toepassing is het versturen van foto's van uw mobieltje naar een laptop of tablet.
De versies
Er zijn door de jaren heen verschillende versies van Bluetooth verschenen. De verschillen zitten vooral in de overdrachtssnelheid en de snelle vindbaarheid van apparaten met Bluetooth. Ook energiezuinigheid is bij de laatste versies een overweging, zodat de accu van uw mobieltje wat langer meegaat, ook al staat Bluetooth constant aan.
Apparaten met een oudere versie kunnen wel onderling verbinding maken, maar de overdracht zal altijd verlopen met de snelheid van de oudste versie.
Verbinding maken
Wilt u twee apparaten aan elkaar koppelen, dan schakelt u Bluetooth in. Het apparaat zal gelijk scannen naar nabije apparaten met Bluetooth ingeschakeld, en kunt u die in een menu selecteren. Op mobieltjes en tablets wordt nog een keer gevraagd of u de koppeling wil accepteren. Bluetooth aanzetten via de radio gaat via het menu. Meestal kan de radio niet zelf verbinding maken, maar alleen dienen als doelwit van en verbindingspoging.
Wanneer de twee apparaten gekoppeld zijn kunnen de beschikbare Bluetooth services gebruikt worden. Bij telefoons kunt u dan foto's of filmpjes delen met een andere telefoon. Wanneer de telefoon met een autoradio wordt verbonden, dan zijn er weer andere diensten beschikbaar zoals het overnemen van de microfoon en koptelefoonfunctie, maar ook het streamen van muziek.