DigiD - heeft u 'm nog?

Getty Images

DigiD bestaat alweer een tijdje, maar nog altijd zorgt deze digitale identiteit regelmatig voor vragen. En dat kan onhandig zijn, want u heeft uw DigiD steeds vaker nodig. Met DigiD logt u onder meer in op websites van de overheid - inclusief de Belastingdienst! - en de zorg.

De wereld digitaliseert steeds verder, of we dat leuk vinden of niet. En nu ook de overheid steeds meer digitaal communiceert, is DigiD bijna onmisbaar. Dit is wat u er in elk geval over moet weten.

Wat is DigiD?

DigiD staat voor digitale identiteit en bestaat uit een unieke gebruikersnaam gecombineerd met een uniek wachtwoord. DigiD is tot op heden de enige inlogmethode waarmee u zich elektronisch kunt identificeren bij de overheid. Nu de overheid steeds meer digitaal communiceert - bijvoorbeeld via MijnOverheid.nl - wordt DigiD steeds belangrijker. Daarnaast neemt ook het aantal organisaties dat hun klanten met DigiD laat inloggen toe - denk hierbij onder meer aan (zorg)verzekeraars. Het gebruik van DigiD is echter niet wettelijk verplicht.

Aanvraag DigiD

Het aanvragen van een DigiD doet u via de website van DigiD. Houd daarbij u BurgerServiceNummer bij de hand. U kunt een DigiD alleen voor uzelf aanvragen, niet voor iemand anders. Ook is het niet mogelijk om een DigiD via mail. Telefoon of post aan te vragen.

Ik weet mijn gebruikersnaam en/of wachtwoord niet meer. Wat nu?

Op de meeste websites werkt het razendsnel: even een berichtje en binnen een minuut plopt er een nieuw wachtwoord in uw mailbox. DigiD werkt niet zo. Als u uw gebruikersnaam niet meer weet, zit er maar een ding op: een nieuwe DigiD aanvragen. Houd er rekening mee dat er ongeveer een week overheen gaat voor u uw nieuwe DigiD ontvangt.

Als u uw wachtwoord niet meer weet, maar uw DigiD eerder al wel eens hebt gebruikt, kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken. U moet uw gebruikersnaam dan nog wel weten en uw BurgerServiceNummer bij de hand houden.

Ik moet mijn belastingaangifte uiterlijk morgen indienen, maar ben mijn DigiD kwijt. Wat nu?

Zonder DigiD kunt u uw belastingaangifte niet online indienen. Als u uw DigiD-gebruikersnaam niet meer weet, moet u een nieuwe DigiD aanvragen - daar gaat ongeveer een week overheen. U bent dan dus te laat met uw aangifte. Controleer daarom ruim voor de uiterste inleverdatum of u uw DigiD-gegevens paraat hebt.

Kan ik iemand machtigen met DigiD?

Iemand anders kan uw DigiD alleen gebruiken als u diegene daartoe machtigt. U moet daarvoor een machtigingscode aanvragen bij DigiD. Houd er wel rekening mee dat DigiD de machtigingscode per post naar u verstuurt - daar gaat ongeveer een week overheen! Als u iemand machtigt voor het doen van uw belastingaangifte, dan geldt de machtigingscode alleen voor de aangifte van het betreffende jaar. Voor andere zaken - denk aan het aanvragen van een toeslag - moet u een aparte machtigingscode aanvragen.

DigiD wil een extra sms-controle. Waarom?

Met een sms-controle wordt het gebruik van DigiD veiliger. Via uw DigiD kunt u zo’n sms-controle aanvragen: log in en kies de optie ‘extra controle via sms-instellingen’. Binnen een paar dagen na de aanvraag ontvangt u de activeringscode per post. Als u de sms-controle hebt geactiveerd, ziet het inloggen op DigiD er anders uit: u heeft nog steeds uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig, maar u moet daarnaast een code invoeren die u per sms ontvangt.

Op de website van DigiD vindt u een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden over het gebruik van DigiD.

Auteur