Dubbel beveiligd met tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie
Getty Images

Snel inloggen met één wachtwoord is makkelijk, maar het is veel veiliger als je een extra stap inbouwt. Dat geldt onder meer voor je e-mail, want criminele hackers azen ook op die gegevens.

Ieder jaar worden duizenden mensen gehackt. Daarbij dringt iemand ­zonder toestemming binnen in je computer of telefoon. Het doel van zo’n crimi­neel is om gegevens te stelen, zoals persoonlijke informatie, wachtwoorden of bank­gegevens. Door het aanpassen van je instellingen ben je in een mum van tijd véél beter beveiligd tegen hackers.  Extra stapTweestapsverificatie, 2FA of multifactorverificatie klinkt ingewikkeld, maar het zorgt ervoor dat je het criminelen een stuk lastiger maakt. Nu log je misschien in met alleen een wachtwoord. Dat is eenstapsverificatie. 

Bij tweestapsverificatie voeg je daar dus een ­extra stap aan toe. om jezelf dubbel te beveiligen. Een bekend voorbeeld: als eerste stap log je in op een ­website met een wachtwoord; daarna krijg je als tweede stap op je telefoon via sms een code, die je ­invoert om daadwerkelijk toegang te krijgen tot een website. Die extra stap kost wat meer tijd, maar het ­levert ook veel op: zo krijgen cyber­criminelen veel moeilijker toegang tot je persoonlijke gegevens. Tweestapsverificatie aanzettenSoms is tweestapsverificatie verplicht, ­bijvoorbeeld bij internetbankieren. Als het niet verplicht is, moet je het zelf aanzetten bij de account­instellingen. E-mail goed ­beveiligen is heel belangrijk, want die geeft zo’n beetje toegang tot alles. 

Maar hoe je hiervoor tweestapsverificatie aanzet, ­verschilt per aanbieder. Microsoft, Google en Apple en veel anderen bieden deze ­beveiligingsvorm, maar ze noemen het soms anders. Zoek daarom ook op 2FA of Twee Factor ­Authenticatie (een ­ander woord voor tweestapsverificatie). Je vindt op www.dubbelbeveiligd.nl een handig ­overzicht van alle e-mailaanbieders (van Apple tot Yahoo) en de stappen die je moet zetten om tweestapsverificatie in te schakelen. 

Zo maak je ook de eerste stap veiliger

Als je gebruik maakt van tweestapsverificatie is de eerste stap vaak een wachtwoord. Zorg ervoor dat je dat zo veilig mogelijk maakt.

TIP: Hoe langer je wachtwoord, hoe beter

Meestal zijn het twaalf tekens met een combinatie van letters en leestekens. Een wachtwoord‘zin’ is dus beter dan alleen een wachtwoord. Op www.veiliginternetten.nl staat dat een wachtwoord van tien kleine letters meer dan honderd keer sterker is dan een wachtwoord van acht tekens waarin ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens zijn verwerkt. Wees creatief met je wachtwoorden. Bijvoorbeeld: Mijnc@vi@eetw0rtels!

Hulp nodig? Bel de gratis Digihulplijn: 0800-1508

Auteur