De Mac staat al lang bekend als de veiligste computer. Veel Apple-gebruikers beweren dan ook dat extra beveiligingsmaatregelen niet nodig zijn. Maar is dat ook zo?
Malware
Hackers, virussen, spyware, ransomware zijn al lang een bedreiging voor computergebruikers. Computercriminelen en malware richtten zich de afgelopen decennia vooral op Windows computers. En niet alleen omdat het Windows besturingssysteem en de bijbehorende internetbrowser Internet Explorer nogal wat veiligheidsgaten hadden. Ook was Windows veruit het meest gebruikte systeem en dat maakte het extra populair onder cybercriminelen.
Apple computers waren mede om die reden veel minder vaak het doel van malware makers. Nogal wat Mac-gebruikers hingen dan ook het idee aan dat er geen echte malware risico’s voor de Mac waren. Dat was simpelweg een mythe. Het allereerste virus dat in het wild verscheen, Elk Cloner, verspreidde zich zelfs exclusief via de eerste Mac’s met behulp van geïnfecteerde floppy disks.
Mac OS protectie
Ondanks de weerbarstige constructie van Mac OS vonden de makers dan ook dat er toch anti-malware bescherming nodig was voor de Mac. Vandaar het verschijnen van XProtect in 2009. XProtect is een in de Mac OS ingebouwde anti-malware functie. Daar waar bijvoorbeeld Windows 10 een apart toegankelijk programma als Windows Defender gebruikt tegen malware, is XProtect een integraal onderdeel van het besturingssysteem en niet apart te gebruiken.
XProtect zorgt volledig automatisch voor anti-malware bescherming op de Mac. Alle beveiligingsupdates worden zelfstandig binnengehaald en er wordt voortdurend gescand op schadelijke bestanden.
XProtect is niet apart op te starten zoals andere anti-malware programma’s. Alleen het installeren van de nieuwste anti-malware updates is uit te schakelen via de App Store opties. Dat is niet aan te raden.
Daar waar XProtect een lijst met kwaadaardige software bijhoudt, controleert de functie GateKeeper een lijst met goedaardige programma’s. Software die niet officieel door Apple is goedgekeurd, wordt daardoor tegengehouden. Een extra beveiliging.
Anti-malware software voor de Mac
Een belangrijke vraag voor veel Mac gebruikers is: beschermt het ingebouwde anti-malware systeem mijn computer voldoende? Het antwoord is simpelweg afhankelijk van aan wie je het vraagt. De een vindt de eigen bescherming van Mac OS meer dan voldoende. Zeker zolang je verder geen rare dingen doet op je Mac, zoals niet-goedgekeurde software installeren. Een ander kiest toch liever voor wat extra bescherming: gratis of betaald.
Veel bekende anti-malware producenten bieden de laatste jaren specifieke beveiligingssoftware gericht op de Mac. U kunt daarvoor onder andere terecht bij:
- Avira (gratis): http://www.avira.com/en/avira-free-mac-security
- Avast! (gratis): http://www.avast.com/nl-nl/free-antivirus-mac
- Comodo: (gratis): http://www.comodo.com/home/internet-security/antivirus-for-mac.php
- Norton: http://us.norton.com/macintosh-antivirus
- McAfee: http://www.mcafee.com/us/products/virusscan-for-mac.aspx
Mac Firewall gebruiken
Een firewall is software die op de achtergrond op uw computer draait en voortdurend controleert of programma’s van buitenaf zonder toestemming contact proberen te maken met uw apparaat. Een firewall checkt ook of een programma zonder toestemming probeert gegevens te versturen vanaf uw computer. In het besturingssysteem Mac OS zit al een firewall ingebouwd. Deze functioneert prima voor het beschermen van uw Mac ongewenste inbrekers en uitbrekers en staat standaard aan.
U schakelt de Mac OS Firewall als volgt in of uit:
- Klik rechtsonder in het scherm op Systeemvoorkeuren (pictogram tandwiel).
- Klik op Beveiliging en privacy.
- Klik op de tab Firewall.
Als de Firewall is ingeschakeld, wordt deze groen weergegeven.
- Om de instellingen voor de Firewall op te geven klikt u op het pictogram met het Hangslot.
- Typ uw wachtwoord.
- Klik op Ontgrendel.
- Om de Firewall uit te zetten, klikt u op Schakel firewall uit. Om de uitgeschakelde Firewall aan te zetten, klikt u op Schakel firewall in.
Wanneer u een nieuw programma installeert op uw Mac dat gebruik maakt van contact met internet, bijvoorbeeld om automatisch naar updates te zoeken, dan zal er een uitzondering voor dit programma in de firewall moeten worden opgenomen. Het krijgt dan toestemming om door de firewall te gaan. Bekende software wordt automatisch aan de veilige programma’s voor de firewall toegevoegd.
Als u merkt dat een programma na installatie geen contact kan maken met internet -u ziet dan meestal een foutboodschap- moet u in Firewall zelf toestemming voor het programma toevoegen. Hoe u dit doet, staat in de Help bij Firewall. Klik hiervoor eerst op Firewallopties…. Klik vervolgens op de pictogram met het Vraagteken.