Er zijn verschillende manieren om zelf een website te maken. Bepaalde liefhebbers doen het nog met computertalen als HTML of PHP. Maar er zijn ook programma’s die het bouwen van een website mogelijk maken zonder te leren programmeren. Joomla! is hier een populair voorbeeld van.
Wat is 'Joomla!'
Joomla! www.joomlanl.nl en www.joomla.org is een open source programma. Dit betekent dat het niet commercieel is en onder andere om die reden: gratis te gebruiken. Ook biedt open source software iedereen de mogelijkheid om zelf toevoegingen aan het programma te maken, om het op die manier te verbeteren.
Overigens wordt wel in de gaten gehouden door de makers van Joomla! of deze toevoegingen ook echt een verbetering zijn, zodat de gebruikers niet uiteindelijk opgescheept komen te zitten met een groot maar slecht werkend programma. Joomla! is na WordPress de populairste online software voor het maken van websites.
Doe-het-zelven op het web
Met Joomla! maakt u relatief eenvoudig zelf een website. Het blijft vooral simpel doordat u gebruik kunt maken van een van de vele duizenden voorbeeldsjablonen voor websites die al op internet beschikbaar zijn. Een sjabloon biedt u al het ontwerp van de verschillende webpagina’s aan: compleet met kleuren, letterstijlen, indeling voor teksten en afbeeldingen en menu’s.
Na het installeren van een sjabloon hoeft u vaak alleen nog maar de voorbeeldteksten en -afbeeldingen te vervangen door die van uzelf. Zo hoeft u dus niet meer het webontwerp zelf helemaal te bedenken en maken en heeft u al snel een website in de lucht. Overigens is het wel vaak mogelijk om de eigenschappen van een sjabloon nog aan uw smaak aan te passen. Bijvoorbeeld door andere kleuren te kiezen. Er zijn op internet verschillende aanbieders van sjablonen voor Joomla!: zowel gratis als betaald. De betaalde sjablonen zijn vaak meer bedoeld voor commerciële websites.
De knoppentafel: het Content Management Systeem
Behalve een nieuwe website bouwen, zult u ook regelmatig de inhoud van uw al bestaande website willen aanpassen. Bijvoorbeeld om nieuws of nieuwe foto’s te plaatsen. Bij een conventionele website in HTML bent u vaak veel tijd kwijt om de wijzigingen aan te brengen, omdat u de code moet veranderen. Joomla! Is echter een Content Management Systeem (CMS). Het bijzondere van een CMS is dat u makkelijk de inhoud van een website kunt aanpassen, zonder te hoeven programmeren.
Een CMS zorgt ervoor dat u onder andere met behulp van links en invulvakken informatie op uw website toevoegt en aanpast, zonder dat u iets in de code hoeft te veranderen. De inhoud van de website staat hierbij los van het uiterlijk, terwijl dit gewoonlijk bij websites juist in de code met elkaar vermengd is. Dat maakt dan het aanpassen een stuk lastiger.
Een nieuwe jas
Bij Joomla! wordt de inhoud opgeslagen in een aparte database (gegevensbank) van het type MySQL. De inhoud van een webpagina wordt vervolgens pas opgehaald en ingevuld als iemand deze pagina op internet bezoekt. Het resultaat is dat de CMS website er uiteindelijk net zo uitziet als een traditionele website gemaakt in HTML.
Ook handig van dit systeem is dat u niet alleen de inhoud maar ook het uiterlijk van uw website eenvoudig en snel kunt aanpassen door een ander thema te kiezen. De inhoud wordt hierbij niet aangetast, dus u kunt zo snel uw website van een hele nieuwe jas voorzien.
Het is bij het toevoegen van deze uitbreidingen natuurlijk wel belangrijk dat u virussen of andere schadelijke software buiten de deur houdt. Daarom is het verstandig alleen componenten te gebruiken die staan vermeld op de officiële website van Joomla!: www.joomla.org.
Wat heeft u nodig
Er zijn een aantal zaken nodig voordat u een website kunt bouwen met Joomla!:
- Webruimte voor uw website met een domeinnaam (webadres voor uw website, zoals www.mijnwebsite.nl). Hiervoor kunt u terecht voor een paar euro per maand bij de vele webhostingbedrijven die er zijn. Het is handig er hierbij op te letten dat de hostingprovider rekening houdt met Joomla!. Deze zal dan onder andere de beschikbare sjablonen en andere onderdelen goed ondersteunen. Joomla! maakt gebruik van de taal PHP om te werken, dus controleer van tevoren of een hostingprovider de juiste versie gebruikt.
- Een MySQL-database waarin de inhoud van de website wordt opgeslagen. Deze wordt beschikbaar gesteld door de hostingprovider en gewoonlijk al meteen klaargezet bij Joomla!-ondersteunende providers. Let er hier ook bij op dat de juiste versie van MySQL beschikbaar is.
- Een programma om Zip-bestanden uit te pakken, zoals WinZip of WinRAR. Het Joomla! pakket wordt namelijk gecomprimeerd in een Zip-bestand aangeleverd.
- Een FTP-programma om bestanden te uploaden naar uw webruimte. Bijvoorbeeld het gratis programma FileZilla: http://filezilla-project.org.
Het gebruiksklaar maken Joomla! kost wel enige moeite. Gebruik daarom de Nederlandstalige basiscursus Joomla die u kunt downloaden op http://forum.joomlanl.nl/handige-links > Joomla handleidingen.