Tweemaal per jaar moeten we de klokken in ons huis verzette: een uurtje vooruit of achteruit. Moet dat ook gebeuren op een smartphone, en hoe doe je dat?
De klok wordt om twee uur 's nachts een uur vooruit of achteruit gezet. In principe gaat het verzetten van de tijd op een iPhone of Android-toestel automatisch, maar het is goed om dit bij jouw smartphone of tablet even te controleren.
ANDROID
Ga allereerst naar ‘Instellingen > Datum en tijd’; check of de tijdzone staat ingesteld op Amsterdam (GMT +1), zodat deze zich automatisch aanpast aan de zomer/wintertijd van onze regio, de zogenoemde Midden-Europese standaardtijd. Je kunt de automatische tijd en tijdzone uitschakelen, als je deze handmatig wilt bepalen.
IPHONE
Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Algemeen’ en tik op ‘Datum en tijd’. Check vervolgens of de tijdzone staat ingesteld op Amsterdam, zodat deze zich automatisch aanpast op de zomertijd. Is dit zo, dan hoef je verder niets te doen. Maar ook hier kun je hem handmatig bepaelen.
Wanneer verzetten we de klok?
In Europa loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Daarna gaat de klok weer 1 uur terug en gaan we verder in de wintertijd. Hieronder vind je de precieze data voor zomertijd 2019, zomertijd 2020 en ga zo maar door op een rijtje.
– In het jaar 2020 loopt de zomertijd van 29 maart tot 25 oktober.
– In het jaar 2021 loopt de zomertijd van 28 maart tot 31 oktober.
– In het jaar 2022 loopt de zomertijd van 27 maart tot 30 oktober.
Hoe lang nog?
In maart 2019 stemde een meerderheid in het Europees Parlement echter voor het afschaffen van de zomertijd in Europa. De Europese parlementariërs willen dat elk land vanaf 2021 zelf kan beslissen over de zomertijd, maar het voorstel moet nog worden aangenomen door de Raad van Ministers voordat het in werking kan treden. Op dit moment is het nog onzeker of het ooit zo ver komt.
Bron: Androidplanet, Iphoned.nl