Last van uw arm? Kies een betere muis!

Getty Images

Touchpads en aanraakschermen (zoals bij tablets) raken steeds meer in de mode, maar veel mensen zijn nog altijd gewend aan een goede computermuis om goed en snel te kunnen werken en spelen op de computer. Zo kies je een goede.

In deze tijd van thuiszitten en veel computeren ligt het gevaar van RSI (muisarm) op de loer. Maar daar is wel iets tegen te doen - met en fatsoenlijke muis verklein je het risico. Er is nogal wat keus. Ergonomisch of niet, draadloos of juist met draad, een 'gewone' of een gamer-muis, wat is de beste keuze?

Draadloos vs bedraad

Tot enkele jaren geleden waren draadloze muizen nog primitief: gedoe met instabiele verbinding, batterijen die snel opraken. Maar dat is nu voorbij. Een draadloze muis is nu even efficient als eentje met een draad en heeft een grotere reikwijdte. De meeste muizen kunnen op 5 meter afstand nog contact maken met je computer. Ideaal dus als u op uw computer ook Netflix of Videoland kijkt: u kunt de muis meenemen naar uw relaxte bank. Batterijduur is lang geworden, en vaak geintegreerd: losse AA of AAA batterijen erin stoppen hoeft vaak niet meer.

Draadloze muizen zijn er in twee smaken: je hebt er die via bluetooth werken en je hebt muizen met een 'gewone' radioverbinding. Die laatste reageren iets sneller, waardoor langdurige computergebruikers als gamers ze toch liever gebruiken dan die met bluetooth.

Ergonomie vs 'gewoon'

Muizen hebben traditioneel een bol design, die je hand op een verhoogd achtereinde laat rusten. De klassieke vorm is echter niet meer vanzelfsprekend. Veel fabrikanten laten onderzoeken hoe de muis het beste in of onder de hand ligt, met zo weinig mogelijk belasting voor de pols en vingers. Daardoor zijn er nu muizen in alle soorten en maten.

Ergonomische muizen zien er dus anders uit dan de traditionele muis, maar verschillen onderling heel erg. Een goede is de Microsoft Sculpt Comfort Mouse, die prettig in de vingers ligt en over speciale knoppen beschikt die rechtstreeks verbinding maken met Windows 10-functies.

De dpi: hoe hoog of laag?

Dit staat voor 'dots per inch'. Dit gaat over het aantal puntjes per inch (2,54 centimeter) dat je muis registreert en geeft aan hoe ver je muiscursor op je scherm zal bewegen per inch dat je muis over je bureau-oppervlak glijdt. 

Het is niet echt belangrijk voor de doorsnee gebruiker. Voor gragische designers die met meerdere schermen werken kan de snelheid van belang zijn. En ook gamers die spellen spelen waar je snel moet reageren (zoals schietspellen) hebben het liefste een hoge dpi. De waardes gaan van iets van 1000 dpi voor de net genoemde Microsoft Sculpt Comfort Mouse naar zo’n 20.000 dpi voor de speciale gamemuis als de Razer DeathAdder V2.

Overigens heeft uw PlusOnline redacteur zelf ook een DeathAdder - hij is weliswaar bedraad, maar is super fijn in gebruik. Ik kan hem zeker aanraden!

Gamingmuizen vs 'normale' muizen

Waarin verschilt een gamemuis van een 'normale'? Gamemuizen zijn geoptimaliseerd voor langdurig gebruik. Ze zijn robuuster, gaan minder snel stuk, zijn ergonomisch en hebben een hoge DPI. De Razer DeathAdder heeft ook een zweetwerende coating, waardoor hij niet glad wordt en uit je handen kan glippen. Ook de optische sensor van gamemuizen is heel erg precies.

Je raadt het al... allemaal factoren die de prijs flink opdrijven. Een ‘gewone’ muis kost gemiddeld 20 tot 30 euro, bij een gamingmodel is dat een veelvoud daarvan. De Logitech MX Master S2 is een van de beste muizen van 2019 en kost ongeveer 70-90 euro.

Bron: AD

Auteur