Met deze technieken proberen webshops als Temu u te verleiden

Vrouw is bezig met webshop
Getty Images

Chinese webshops hebben in rap tempo een groot deel van de markt veroverd. Westerse webshops nemen nu hun technieken over om consumenten aan te sporen meer te bestellen. Hoe doen ze dat precies?

Webshops als Temu, Aliexpress and Shein zijn inmiddels sterk doorgedrongen tot de Westerse afzetmarkt. Concurrenten zoals Zalando proberen het tij te keren door zelf hun technieken over te nemen? Hoe doen ze dat?

Het grote verschil is dat Europese webshops onderhevig zijn aan bepaalde regels die bedoeld zijn consumenten te beschermen, en webshops buiten Europa  concurrenten niet. Als Temu in China het koopgedrag van 500 miljoen mensen wil analyseren, doen ze dat gewoon. In Europa wordt deze klantdata beschermd door de AVG.

Dark Patterns

Als mensen producten bekijken of zich inschrijven voor een nieuwsbrief, krijgen ze punten. Met die punten krijg je korting bij de kassa. Dit is een voorbeeld van gamification, een 'dark pattern' strategie, bedoeld om mensen aan te zetten meer te kopen. Denk aan draaien aan het Rad van Fortuin of Fishland, een erg verslavend spel waar je 3 keer per dag kunt inloggen om speciale aanbiedingen te krijgen.

Een andere strategie is het gebruik van een 'avatar': consumenten filmen zichzelf om hun lichaamsmaten met telefoon in beeld te brengen. Dit is duidelijk erg privacygevoelig, maar het helpt enorm om het aantal retourzendingen te verminderen. Volgens cijfers van kledingwebshop Zalando wordt gemiddeld 30-40% van de kledingstukken geretourneerd, en dat drukt zwaar op de winst. Met deze techniek kan voorkomen worden dat mensen de verkeerde maat kleding bestellen. Een woordvoerder van Zalando beweert dat het aantal retourzendingen met wel 60% zal dalen door gebruik van deze techniek.

Webshops
Getty Images

Andere veelgebruikte technieken zijn:

  • Nepkortingen: Er worden kortingen weergegeven die geen echte prijsverlagingen zijn.
  • Aftelklokken en schaarsteclaims: Consumenten worden onder druk gezet met nep-aftelklokken en claims dat de voorraad beperkt zou zijn, terwijl dat niet zo is. Booking.com gebruikte eerder zo’n aftelklok. Deze technieken zetten consumenten onder druk om sneller aankopen te doen.
  • Gebrek aan informatie: Men deelt geen volledige of juiste informatie over de rechten van consumenten over retourneren en het ontvangen van terugbetalingen. Ook vertellen ze niet dat je bestelling een minimale waarde moet hebben voordat je deze kan afrekenen.
  • Reviews niet transparant: Webshops zijn vaak is niet duidelijk over de echtheid van hun productbeoordelingen.
    Verborgen contactgegevens: De contactgegevens van de website zijn lastig vindbaar, wat klanten belemmert om de klantenservice te bereiken. Dit is een veelvoorkomende tactiek bij webshops.
  • Misleidende duurzaamheidsclaims: Chinese webshops pochen vaak dat hun producten 'duurzaam' zijn. Officiële keurmerken ontbreken, of er wordt niet duidelijk onderbouwd waarom ze duurzaam zijn.

Houdt deze zaken dus in gedachten als u online shopt. Als u bewust bent van de manieren waarop webshops u proberen te manipuleren, voorkomt u wellicht dat u dingen gaat kopen en geld uitgeeft aan zaken die u eigenlijk helemaal niet nodig heeft.

Auteur