Door de verdere digitalisering en technische ontwikkelingen krijgen verzekeraars steeds meer informatie over hun klanten, bijvoorbeeld door kastjes in de auto of het delen van informatie via internet. Plus vroeg wat u hiervan vindt.
De stelling leverde zo'n 300 stemmen op: 7% zegt eens, 93% oneens.
'Hogere premie voor wegpiraten'
Zo'n 20 bezoekers van PlusOnline vinden dat verzekeraars het recht hebben om onze gegevens in te zien. Van hen ontvingen we welgeteld één reactie. "Een aangepaste premie op grond van het rijgedrag is zeker aan te bevelen", schrijft W. Boeije op de website. "Wegpiratenjagen de premie omhoog. De nette rijder betaalt hun wangedrag."
'Niet hun zaken, schending van privacy'
We ontvingen op deze stelling vrijwel alleen maar reacties uit het oneens-kamp, dat met 93 procent van de stemmen een duidelijk signaal afgaf. Velen van u vinden het niet goed dat verzekeraars gegevens kunnen inzien. Zo ook Leni: "Ik vind het nergens voor nodig dat een verzekeraar info krijgt over mijn hebben en houden. Ik zou wel alle gegevens die nodig zijn voor een lening of hypotheek eerlijk doorgeven, maar dan ook niet meer. Privé is privé." Gerard Kuijer sluit zich daar bij aan: "Absoluut niet", reageert hij op Facebook. "Hierdoor wordt het solidariteitsprincipe van een verzekering de grond in geboord, en voor de verzekeraar het risico sterk verminderd, dus de winstmarge steeds groter!"
'Legale criminelen'
Anton uit op zijn beurt zijn wantrouwen richting verzekeraars. "Het zijn de grootste legale criminelen, een noodzakelijk kwaad. Dat het Verbond 'de koppen bij elkaar gaat steken' bij overtredingen, geloof je het echt? Hooguit om te delen welke methoden nog meer effect sorteren. Sinds de verzekeraars machtiger zijn geworden heeft het de consument alleen maar meer geld gekost", zegt hij op PlusOnline.
'Schijnzekerheid'
Van Dijk: "Verzekeraars beschikken over een claimhistorie. Dat zijn de beste gegevens om een risico te beoordelen. Ik rijd 40 jaar te snel in de auto en heb nog nooit een claim ingediend. Mijn vezekeraar kan super tevreden zijn met mij als risico. Een 'voorzichtige' (volgens het kastje dan) autorijder kan een brokkenpiloot zijn. Iemand die nooit sport kan heel gezond zijn en andersom. De kastjes en data leveren schijnzekerheid voor het beoorelen van risico's. Als alles met data geindividualiseerd wordt, wat voor zin heeft een verzekering dan?"
Ten slotte heeft tegen stemmen volgens Ada van Broekhoven geen zin: "Niet nodig, ze weten al te veel."
Veilig online
Wilt u meer weten over digitalisering en veiligheid? Waar zijn uw gegevens veilig en hoe gaan internetcriminelen eigenlijk te werk? U lees het in ons dossier.