Onderzoek SIDN: Security-wijsheid senioren kan nog beter

Getty Images

Ruim 75 procent van de Nederlandse 65-plussers maakt zich in enige mate zorgen om zijn of haar online veiligheid. En 18 procent in (zeer) sterke mate. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen is de angst voor phishing onder 65-plussers hoog. Als we kijken naar de maatregelen die senioren nemen om zichzelf te beschermen tegen cybercrime valt op dat ze vooral voorzichtiger denken te zijn, maar dat er stiekem toch nog veel winst te behalen valt.

Die conclusies kunnen worden getrokken op basis van de uitkomsten van het onderzoek door SIDN (het bedrijf dat onder meer het .nl-domein beheert en zich richt op een beter, veiliger internet) en Connectis naar trends in security en identity, waarvoor ruim 2.000 Nederlanders zijn bevraagd. Onder hen ook ongeveer 500 65-plussers.

Paradox

Circa 46 procent van de senioren geeft aan dagelijks in te loggen via sociale media, zoals Google en Facebook. Opvallend, want slechts 15 procent van de respondenten ervaart dit als veilig. De paradox zit hem verder in het feit dat de voorkeur voor inloggen absoluut niet ligt bij inloggen via sociale media. Ondanks dit wantrouwen, wordt er door een grote groep toch dagelijks voor gekozen.

Dit valt te verklaren. Laten we voor het gemak een boekingssite voor hotels in gedachten nemen waar we een weekendje weg willen boeken. Om te kunnen boeken, moeten we inloggen. Dit kan door een nieuw profiel aan te maken, of via een koppeling naar een social media-account. Gemak dient de mens, dus waarom zouden we de moeite van het aanmaken van een nieuw profiel nemen als we ook kunnen inloggen met een bestaand profiel? Bovendien scheelt dit ook weer het onthouden van een gebruikersnaam en wachtwoord.

Het gevaar hiervan is echter dat wanneer uw social media-account wordt gehackt en iemand anders hierdoor in het bezit komt van uw inloggegevens, zij overal kunnen inloggen waar u met uw social media account bent ingelogd. Wat volgt is fraude zonder dat u het doorheeft. Zeker als u uw creditcardgegevens heeft gekoppeld aan bepaalde websites, brengt u uw online veiligheid in gevaar.

Inloggen achilleshiel senioren

Dat gevaar kan beperkt worden door het inloggen op social media maximaal te beveiligen, maar juist daar kunnen senioren nog veel terreinwinst boeken. Slechts 18 procent van hen gebruikt een extra veilig, uniek wachtwoord en maar 10 procent kiest voor twee-factor-authenticatie. Terwijl vrijwel alle social media die tweede manier van inloggen ondersteunen. Hiermee wordt uw identiteit extra geverifieerd, bijvoorbeeld via een sms. Het gebruik van een extra authenticatiefactor onder 65-plussers ligt lager dan gemiddeld. Terwijl juist die extra stap uw online veiligheid helpt, en de kans dat er iemand vandoor gaat met uw online identiteit tot bijna nul terugbrengt.

Veiligere methodes

Hoewel het gebruik van smartphones onder senioren nog altijd toeneemt, gebruikt men toch vaker de pc of laptop voor online gebruik. Zeker als het gaat om zaken die bij de overheid of bank geregeld moeten worden. Jongeren hebben er minder bezwaar tegen om voor hun bankzaken gebruik te maken van een app op hun smartphone. En daar is niets mis mee. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is internetbankieren veiliger via een app op uw smartphone dan via een internetbrowser op uw telefoon of laptop.

Vertrouwen op nieuwe oplossingen

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat senioren voorzichtig denken te zijn, maar in werkelijkheid valt er nog wel wat te winnen. Vooral als het om inloggen gaat. Zo zouden ouderen best wat meer vertrouwen mogen hebben in hedendaagse oplossingen zoals twee-factor-authenticatie of een bankenapp. Voor andere toepassingen, tips en meer adviezen over online veiligheid kan gekeken worden op bijvoorbeeld www.veiliginternetten.nl. Want geen mens is te oud om te leren.

Auteur