Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie heeft gemeld dat er een nieuwe trend gaande is. Oplichters vervalsen steeds vaker bestaande webshops met namen, KvK-nummer, btw-nummer, logo's en adresgegevens van echte webshops erop. Pas dus goed op!
Klanten die bij zo'n nep-webshop bestellen zijn hun geld kwijt en krijgen de bestellingen uiteraard niet geleverd. Oplichters misbruiken de bekende, vertrouwde logo's om te zorgen dat mensen niets in de gaten hebben. Deze truc is niet nieuw, maar de politie constateert wel dat het steeds vaker voorkom.
Deze oplichtingstruc bestaat natuurlijk al langer, maar de politie constateert de afgelopen maand een opvallende stijging wat dit soort nep-webshops betreft. Neem bijvoorbeeld Albert Heijn. Dit is de echte website: https://www.ah.nl
Maar een oplichter zou bijvoorbeeld www.albertheijnwinkel.nl (bestaat nu niet) kunnen claimen en de website nabouwen. Zou u het verschil merken?
Hoe herken je dit soort webshops?
Enkel iDEAL
Je kunt er vaak enkel betalen met iDEAL, en het geld gaat naar een buitenlands rekeningnummer. Dit kunt u zien als u afrekent, en er geen NL in het nummer staat. Veel van de nepwebshops zijn niet eens gevestigd in Nederland. Als er behalve iDEAL geen enkele andere mogelijkheid tot betalen is, dan is dat een rode vlag.
Lage prijzen, weinig aanbod
Als er bij een winkel die zich voordoet als Bol.com maar 10 artikelen te vinden zijn, is het waarschijnlijk een nepwebshop. Ook enorm lage prijzen zijn een teken dat er iets mis is. Oplichters proberen vaak gebruik te maken van de hebberigheid van klanten. Daarom worden de producten vaak tegen dumpprijzen aangeboden. Het doel is immers niet om serieus iets te verkopen, maar om uw gegevens en geld te stelen.
Neem bijvoorbeeld een bank die voor 79 euro wordt aangeprijsd, terwijl hij elders 1500 euro kost. Dat kan natuurlijk niet kloppen. Helaas trappen veel mensen er in.
Ga niet altijd zomaar in op Google Ads of Facebook ads
Google verspreidt over het hele internet advertenties. Ook op PlusOnline staan deze advertenties van Google. Deze advertenties hebben niets te maken met Plus Magazine, en wij zijn ook niet aansprakelijk. Als mensen dan bijvoorbeeld thee kopen die zogenaamd longontsteking geneest, en het blijkt dat ze bekocht zijn, kunnen wij u niet helpen. De advertentie gaat namelijk naar een andere site waar u de transactie
Google doet haar best om malafide ads buiten de deur te houden, en indien bekend kan PlusOnline ze ook blokkeren. Maar 100% waterdicht is het nooit. Keur dus zelf goed of een website echt betrouwbaar overkomt, al komt u vanaf PlusOnline, Telegraaf.nl, of wat voor andere bekende site dan ook.
Facebook heeft een nog slechtere reputatie dan Google. Veel Facebook-ads deugen simpelweg niet. Wees dus ook voorzichtig als u via Facebook een product ziet wat u wilt. Ga liever direct naar een site waar ze zoiets verkopen.
Recensies en andere informatie zoeken
Twijfelt u of een website malafide is? Google gewoon op '[url website] + ervaringen' en kijk of u iets vindt. Ook via https://nl.trustpilot.com kunt u vaak kijken of er recensies zijn over een website. Soms waarschuwen mensen dan dat de site malafide is.
Zit u op een site die misschien is nagemaakt? Zie ervan af om iets te bestellen en Google om te zien of u de echte site wel heeft. De echte site staat namelijk automatisch hoger in Google, omdat die uiteraard langer bestaat dan een nepwebite die vaak ook nog verdwijnt als malafide praktijken aan het licht komen. Die heeft dus geen tijd om door Google ''geindexeerd'' te worden en zal dus niet op de eerste pagina verschijnen.
Op SIDN (NL) en Whois Lookup (buitenland) kunt u ook heel veel informatie vinden over een website, bijvoorbeeld hoelang hij online staat. Bestaat hij nog maar kort, woont de eigenaar in Nigeria enzovoorts? Dan is het twijfelachtig of u een echte website voor u heeft.