Veelgestelde vragen over CoronaMelder beantwoord

Getty Images

De CoronaMelder app is inmiddels te downloaden en vanaf 1 september is hij waarschijnlijk in het hele land te gebruiken. PlusOnline peilde onder de lezers de bereidheid om de app te downloaden en het bleek dat er nogal wat vragen leven. Daarom: de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij.

Waar kan ik de app downloaden?

De CoronaMelder-app is te downloaden in de Google Play Store en in de Apple App Store.

Op welke telefoons is de app te installeren?

De app werkt op Apple iPhones met het besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer en op de meeste Android-telefoons die werken met versie 6 of nieuwer. U kunt zelf controleren of uw telefoon hieraan voldoet. Heeft u echter een te oude telefoon, dan kunt u de app helaas niet installeren.

Wat als ik geen smartphone heb?

Ook dan kunt u de app helaas niet gebruiken.

Hoe weet de app of iemand corona heeft? Als iemand positief is getest, hoort hij thuis te blijven. Als hij dat niet doet, waarom zou hij dan wel op de app vermelden dat hij positief getest is?

De app werkt met unieke, geheel anonieme codes. Die codes worden vergeleken met een database van codes van besmette personden. Hoe het technisch precies werkt, leest u hier >>

Mensen mogen inderdaad zelf bepalen of ze aangeven besmet te zijn. Waarschijnlijk vond de besmetting al enige tijd voor de diagnose plaats. Elke telefoon controleert of het de codes op de server eerder is tegengekomen De app kijkt een paar keer per dag naar de server met codes van besmette personen. Hij vergelijkt deze server met de codes die op uw telefoon zijn bewaard. Zo ziet de app of u extra kans op besmetting hebt gelopen.

U krijgt een melding als de codes van een besmet persoon op de telefoon staan. In deze melding leest u wanneer u in de buurt van de besmette persoon bent geweest. Niet wie het is, en waar het was. Ook vertelt de app wat u nu zelf het beste kunt doen.

Op hoeveel meter afstand werkt de app?

De app maakt contact met gebruikers die zich binnen 10 meter afstand van jou bevinden.

Moet ik de WiFi van een openbaar netwerk gebruiken?

De app houdt uw contact met andere gebruikers bij via bluetooth: mensen die u op korte afstand benaderen. Het versturen van de versleutelde informatie naar de server, om de codes te vergelijken, kan ook via 4G. Er is dus geen noodzaak om via WiFi verbonden te zijn. Het kan ook prima wachten tot u thuis bent.

Ik ben heel benieuwd of deze app geen interferentie veroorzaakt met de medische apparatuur die ik moet dragen?

Dat is niet het geval: bluetooth veroorzaakt geen storing bij medische apparatuur. Sterker nog, veel moderne medische apparatuur werkt ook met bluetooth.

Is bluetooth niet heel slecht voor de batterij van je telefoon?

De app verbruikt weinig energie. De app gebruikt Bluetooth Low Energy (lage energie-bluetooth). Dit is een speciale vorm van bluetooth die weinig stroom gebruikt. Hoeveel procent van uw batterij de app precies gebruikt, verschilt per telefoon.

Een app met bluetooth? Er wordt juist gewaarschuwd dat je NIET je bluetooth aan moet zetten omdat alle derden dan toegang hebben tot jouw gegevens?

Geen systeem is waterdicht. In theorie is ook bluetooth te hacken. Maar het wordt voor veel meer gebruikt dan alleen CoronaMelder: ook bijvoorbeeld draadloze oortelefoontjes. Doordat bluetooth alleen maar op korte afstanden werkt, is het lastig om het signaal te onderscheppen en zo gegevens te stelen. Het uitwisselen van informatie via bluetooth is dus eigenlijk zelfs veiliger dan via het internet. De enige kans voor een hacker is als hij of zij zich in de buurt van de apparaten bevindt. Maar hoe groot is de kans dat u onderweg een hacker tegenkomt, die ook nog eens weet dat uw bluetooth aan staat...

Meer informatie over bluetooth vindt u hier >>

Als de gegevens via Facebook worden getraceerd en bijgehouden, dan doe ik niet mee!

Facebook, Instagram, Twitter en alle andere social media platformen zijn niet betrokken bij CoronaMelder. De app communiceert niet met hen.

Kunnen bijvoorbeeld restaurants mij weigeren als ik de app niet heb?

Nee, dat mag niet. De app is vrijwillig te downloaden en te gebruiken en ook zonder app mag u gaan en staan waar u maar wilt.

Krijgen mensen die het downloaden, voorrang bij de behandeling van covid?

Nee. Er is geen enkel ander voordeel afgezien van wat de app biedt: een waarschuwing wanneer u in contact bent geweest met een besmet persoon.

Ik vind een tracking app een heel onplezierig idee. We worden dmv van alles al erg gevolgd in onze bewegingen en ik vind een tracking app een middel om al mijn bewegingen te volgen zonder dat ik zelf de controle heb. 

CoronaMelder is geen 'tracking app'. De overheid houdt niet bij waar u bent of wat u doet. Persoons- en locatiegegevens worden niet gebruikt. Zonder die gegevens kan er geen sprake zijn van tracking. De informatie die de app wel verstuurt, wordt bovendien goed versleuteld. De overheid weet niet van wie de telefoons zijn, en ook niet waar jullie waren.

Je zal maar twee keer iemand tegenkomen die besmet is. Dan moet ik twee keer in quarantaine voor twee weken.

U moet helemaal niets. CoronaMelder belt niet de politie wanneer u zich niet meldt bij de GGD. Wat u met de informatie doet, is geheel aan u.

Meer antwoorden op veelgestelde vragen vindt u in de officiele informatiepagina van de Rijksoverheid >>

Heeft u nog onbeantwoorde vragen over de CoronaMelder? Bel 0800-1280 (gratis).

Openingstijden:

  • Maandag t/m vrijdag 08.00 – 20.00 uur
  • Zaterdag en zondag 10.00 – 16.00 uur
Auteur