Vrouw bijna opgelicht met gekloonde stem van zoon

Gekloonde stem
Getty Images

AI-technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat de stemmen van levende personen kunnen worden 'gekloond'. Wordt u gebeld en hoort u de stem van een dierbare? Let dan goed op het nummer. Het kan best zo zijn dat een oplichter de stem misbruikt.

Marion (56) uit Enschede wordt gebeld met slecht nieuws: haar zoon laat weten dat hij iemand heeft doodgereden op de motor. Hij is helemaal hysterisch, aan het huilen en smeekt zijn moeder om hulp. Later krijgt ze contact met een politieagent, die vertelt dat haar zoon niet wordt opgepakt als hij de kosten van de uitvaart maar betaalt. Anders zou hij voor drie maanden de cel in verdwijnen. Terwijl ze in gesprek zijn, hoort de moeder haar kind op de achtergrond nog snikken en schreeuwen van ellende. Haar hartslag is enorm hoog door alle stress. Er wordt haar verteld dat de Officier van Justitie contact op zal nemen. 

Maar dan loopt haar zoon de kamer binnen. 'Wat is hier aan de hand?' De 'zoon' aan de telefoon verbreekt direct de verbinding. Het blijkt helemaal niet haar zoon te zijn, maar een crimineel die de stem van haar zoon heeft gestolen.

Marion: ''Mensen denken misschien dat ze zouden ophangen, of hier nooit in zullen trappen. Maar ik ben niet dom, normaal trap ik ook echt niet in oplichtingspraktijken. Maar bij deze nieuwe truc hoor je je eigen kind, geloof me: het klonk echt als hem. En ze wisten mijn woonadres, wisten dat mijn zoon motor reed.''

Hoe kan dit?

Met kunstmatige intelligentie is het mogelijk om de stem van iemand anders na te bootsen. Hiervoor is maar een relatief kort audiofragment nodig. Vervolgens kan iemand u dus bellen en met de stem van een ander persoon met u spreken. Bijvoorbeeld de stem van uw kind, uw buurman, iemand van school of de kerk. Volgens de politie moeten we daarom een gezond wantrouwen gaan ontwikkelen ten opzichte van alles wat digitaal tot ons komt.

"Als je een fragment hebt van iemand die spreekt - dat hoeft niet lang te zijn - dan kan dit al gebruikt worden om die stem te klonen", legt een politiewoordvoerder uit. "De kwaliteit hoeft niet eens goed te zijn, onze hersenen nemen automatisch aan dat het de persoon is die je denkt te horen."

Hier moet je volgens de politie op letten

Vraag je bij zo'n telefoontje altijd af: is het wel écht de persoon die je denkt dat het is? En als je een handeling moet verrichten door bijvoorbeeld gegevens achter te laten of geld over te maken - en zeker in combinatie met een emotie zoals een huilend familielid - doe dan even een stapje terug. Hang bijvoorbeeld op en bel de persoon terug op het nummer dat jij van die persoon kent. Of vraag iets wat alleen hij of zij kan weten. En vraag dan niet naar de geboortedatum, maar écht iets unieks. Wat hij of zij gisteren heeft gegeten bijvoorbeeld."

Marion wil dat heel Nederland dit verhaal leest en doorvertelt om anderen te waarschuwen. "Je hoopt dat de politie deze gasten pakt, maar dat lijkt me heel moeilijk. Daarom hoop ik vooral dat niemand erin trapt. Want dit gaat écht te ver."

Bron: RTL Nieuws

Auteur