Wat te doen als het scherm van uw smartphone is gebarsten

Zo kunt u uw foto's en andere bestanden redden

Smartphone met gebarsten scherm in vrouwenhand
Getty Images

Het kan iedereen overkomen: uw smartphone valt uit uw handen, en uw scherm heeft één of meerdere barsten. Dit kan een frustrerende ervaring zijn, vooral als u niet meer normaal kunt navigeren en bijvoorbeeld uw foto's bekijken. In dit artikel bespreken we wat u kunt doen als uw scherm zo beschadigd is, dat u de telefoon niet mee kunt gebruiken.

Wat te doen bij een gebarsten scherm?

Controleer eerst de schade, kijk goed naar het scherm. Is het enkel een barst of zijn er scherven uit gevallen? Kunt u hem nog gebruiken zonder dat u uzelf bezweert? Is het scherm nog functioneel? Als de schade niet te ernstig is, kan een beschermend hoesje helpen om verdere schade te voorkomen en kunt u de telefoon in principe blijven gebruiken. Dit hangt er echt vanaf hoe zwaar de opgelopen schade is.
 
Is de schade ernstig, dan is het verstandig de data op uw telefoon elders op te slaan en een nieuwe aan te schaffen.
 

Hoe redt u de data op uw telefoon?

Als het scherm zwart blijft of flikkert, is hij niet meer te gebruiken. Maar u heeft natuurlijk foto's en andere bestanden op uw telefoon staan. Bent u die kwijt? Zeker niet.

1. Verbind de telefoon met een computer en breng de bestanden in veiligheid

Als uw scherm zo beschadigd is dat u niet meer kunt navigeren, kunt u proberen uw telefoon aan te sluiten op een computer, tablet of laptop. Gebruik een USB-kabel om uw apparaat te verbinden. U kunt dan proberen om uw foto's, video's en andere belangrijke bestanden over te zetten naar uw computer. Als uw telefoon is verbonden, kunt u op de computer de bestanden uit de telefoon slepen naar uw harde schijf.

2. Gebruik een OTG-adapter

Een andere optie is het gebruik van een OTG (On-The-Go) adapter. Hiermee kunt u een muis aansluiten op uw smartphone. Hierdoor kunt u navigeren op uw telefoon zonder het touchscreen te gebruiken. Dit kan handig zijn als uw scherm niet meer reageert, maar de telefoon nog wel naar behoren lijkt te werken.

3. Cloud back-up

Als u regelmatig - of automatisch, bijvoorbeeld wekelijks - een back-up maakt naar de cloud, zoals Google Drive of iCloud, hoeft u zich geen zorgen te maken. Uw gegevens zijn veilig opgeslagen en kunnen eenvoudig worden hersteld op een andere smartphone. Sommige apps, zoals WhatsApp, bewaren ook de chatlogs in de cloud, zodat u de gesprekken niet kwijt bent. 

4. Had u een SD kaart in te telefoon?

Check ook of uw telefoon voorzien was van een SD kaart. Als u de foto's op de SD kaart had opgeslagen, in plaats van de interne harde schijf van uw telefoon, kunt u de kaart gewoon verwijderen en in een nieuwe telefoon installeren. Indien het scherm nog bruikbaar is, kunt u de bestanden ook op de telefoon zelf nog verplaatsen van het geheugen naar de SD kaart. Doorgaans werkt het net zoals bij een computer, en staan beide in de telefoon als aparte ''schijven'' bij Opslag.

Is het nog de moeite waard om het scherm te vervangen?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Koopt u een nieuwe telefoon, of kan een reperateur het scherm nog vervangen? Het antwoord hangt af van verschillende factoren:

  • Leeftijd van de telefoon: Als uw smartphone al enkele jaren oud is, kan het financieel niet de moeite waard zijn om te investeren in een nieuw scherm. In dat geval kunt u overwegen om te investeren in een nieuwe telefoon, die wellicht sneller en beter is dan uw huidige.
  • Kosten van vervanging: De kosten voor het vervangen van een scherm variëren. Voor sommige modellen kan het relatief goedkoop zijn, terwijl het voor andere modellen behoorlijk prijzig kan zijn. Het is verstandig om een prijsopgave te vragen bij verschillende reparatiewinkels.
Auteur