Whatsappfraude kennen we inmiddels, maar heeft u ook gehoord van WhatsApp-hacking? Met deze vorm van oplichting proberen criminelen uw WhatsApp-account over te nemen om vanuit uw naam bekenden en familie om geld te vragen.
Hoe gaan oplichters te werk?
Bij WhatsApp-hacking installeren oplichters uw WhatsApp-account op hun eigen telefoon of tablet. Net als uzelf vast weleens heeft gedaan na de aanschaf van een nieuwe telefoon. Dat kan natuurlijk niet zomaar. WhatsApp vraagt ter controle om een zescijferige verificatiecode die naar uw toestel wordt gestuurd. Oplichters hebben het voorzien op die code, want daarmee kunnen ze dus uw WhatsApp-account installeren op hun eigen toestel. Als dat ze lukt, sturen ze vanuit uw WhatsApp-account berichten naar familie en bekenden waarin ze om geld vragen.
Waar moet ik op letten?
Krijgt u een bericht van een bekende die u vraagt om een verificatiecode door te sturen? Reageer niet. Het nummer van de zogenaamde bekende is namelijk ook gehackt. Meestal zegt de bekende dat de code per ongeluk naar uw nummer is gestuurd.
Wat is het verschil met WhatsAppfraude?
Bij WhatsApp-fraude krijgt het slachtoffer een bericht van een onbekend nummer. Voordat oplichters vragen om geld over te maken omdat ze zogenaamd in een financiële noodsituatie zitten, moeten ze het slachtoffer eerst overtuigen een bekende te zijn die toevallig een nieuw nummer heeft.
Bij WhatsApp-hacking hebben oplichters al toegang tot uw account. Onder uw eigen naam vragen ze anderen nu geld over te maken. Dat maakt het een stuk geloofwaardiger.
Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn WhatsApp wordt gehackt?
- Deel nooit codes met iemand anders.
- Schakel de tweestapsverificatie in WhatsApp in. Ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’, ‘Account’, ‘Verificatie in twee stappen’ en schakel de tweestapsverificatie in.
- Appt een bekende met het verzoek om geld over te maken? Betaal dan nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.
Bron: Politie