Een oplader is een oplader, toch? Er komt stroom uit die de accu van uw smartphone weer oplaadt. Maar niet alle kabels, oplaadstations en oplaadpads zijn hetzelfde. Het maakt wel degelijk verschil welke u gebruikt. Dit zijn de punten waar u op kunt letten voor de aanschaf.
Met name als het gaat om de gezondheid van uw batterij voor de langere termijn, valt er echt wel wat te kiezen. Vaak worden smartphones geleverd met een oplader, maar niet altijd. Hoe maak je dan een goede keuze? Maakt het wat uit welke oplader u gebruikt, zolang het uiteinde in uw smartphone past? Jazeker.
Hoeveel watt?
Het eerste waar u naar kunt kijken is het watt-percentage: hoeveel energie kan de oplader tegelijk naar uw telefoon sturen? Tablet en laptops hebben vaker sterkere opladers nodig met een hoger watt-percentage, aangezien ze ook grotere, robuustere batterijen hebben om om te vullen. Meestal werken deze opladers niet eens met uw smartphone.
Hoe snel uw telefoon van nul naar honderd gaat, hangt dus af van de oplader maar ook het maximum aan watt dat uw telefoon aankan. Deze informatie is online te vinden, als u zoekt op de naam van uw telefoon. De nieuwste iPhone 12, bijvoorbeeld, kan tot 20 watt aan. Koopt u de officiele 20 watt oplader van Apple, dan zal hij 4x zo snel opladen dan wanneer u een 5 watt oplader gebruikt.
Er zijn telefoons die meer aankunnen. De OnePlus 8T bijvoorbeeld kan 65 watt opladen aan - hij kan binnen een halfuur van 0 naar 100% opgeladen gaan.
Fast charging
Veel mobiele telefoons hebben ook speciale technieken die door bepaalde fabrikanten zijn ontwikkeld. Een voorbeeld is 'fast charging'. De techniek verschilt per telefoon. Die van de OnePlus 8T laadt bijvoorbeeld op door de batterij in twee te splitsen en beide kanten tegelijk op te laden. Dubbel zo snel! Meestal werken deze technieken alleen met de officiele oplader van het merk in kwestie, zoals ook bij Samsung en Apple.
Draadloos opladen
Geen zin in draden? U kunt ook draadloos opladen. U legt uw telefoon op een plateau, dat plateau is verbonden met een stopcontact. En de telefoon laadt op, zonder dat u er een stekker in hoeft te steken. De snelheid is echter wel wat lager dan bij 'fast charging'. Het voordeel is wel dat vrijwel iedere fabrikant de Qi-techniek heeft omarmd, waardoor het bij draadloos veel minder uitmaakt welke u koopt.
Nou ja, bijna elke fabrikant. Apple doet het helemaal anders, en gebruikt 'MagSafe' als nieuwe standaard sinds de iPhone 12, waarbij magneten worden gebruikt. Die magneten maken andere telefoons kapot, dus het is niet aan te raden hem te gebruiken met iets anders dan een nieuwe iPhone. Apple heeft zelf ook toegegeven dat de MagSafe oplader de magneetstrips van creditcards en pinpassen kan vernielen, of USB-sticks sloopt die u misschien in uw jaszak draagt. Wees dus voorzichtig met deze oplader!
Toch zijn ook de andere opladers niet allemaal gelijkwaardig. Niet alle opladers hanteren bijvoorbeeld dezelfde veiligheidsstandaarden. Nou worden er in Nederlandse winkels meestal goede kwaliteit opladers verkocht, maar koopt u een draadloze oplader via buitenlandse webshops als Wish, Alibaba, Amazon of bijvoorbeeld bij een plaatselijk telecom-winkeltje in Turkije, waar de EU-standaarden niet gelden, dan kan het zijn dat u een onveilig product ontvangt. Er zijn geen garanties. Het is dus misschien beter om een wat duurdere te kopen in een Nederlandse winkel.
Bron: Wired