Na meer dan zes jaar Windows 10 komt er een nieuwe versie van Windows. Wat kun je als computergebruiker verwachten van Windows 11? Plus beantwoordt de belangrijkste vragen.
Microsoft had het nog zo beloofd: Windows 10 was de laatste versie van Windows. Er zouden wel regelmatig nieuwe versies komen, maar dan in de vorm van grote updates. Echt nieuwe versies zoals van Windows Vista naar Windows 7? Dat was niet meer de bedoeling.
Maar blijkbaar is men in de tussentijd bij Microsoft van gedachten veranderd, want eind 2021 verschijnt Windows 11.
Is Windows 11 echt een nieuwe versie van Windows?
Daarover verschillen de meningen. Als je kijkt naar hoeveel er verandert qua uiterlijk, mogelijkheden en onder de motorkap, is Windows 11 toch wel een nieuwe versie van Windows te noemen. De veranderingen zijn een stuk groter dan bij de tussentijdse updates van Windows 10.
Wat gaat Windows 11 kosten?
Dat hangt van de situatie af. Als je al Windows 10 op je computer gebruikt, kun je later gratis overstappen naar Windows 11 doormiddel van een update. Je zal hierover berichten zien op je scherm van Microsoft.
Je kan tegen die tijd ook Windows 11 als los softwarepakket in de winkel kopen. Hoeveel dat kost is nu nog niet duidelijk. Ter vergelijking: voor een los Windows 10 pakket betaal je op dit moment ongeveer €50. Als je een oudere versie van Windows gebruikt in plaats van Windows 10, dan kun je niet updaten naar Windows 10 en moet je de losse nieuwe versie aanschaffen.
Als je na het uitkomen van Windows 11 een nieuwe pc of laptop koopt, zal daar al vaak Windows 11 op geïnstalleerd zijn. Daar betaal je dan wel voor, maar de kosten zijn inbegrepen in de prijs van de computer en lager dan die van een los Windows 11 pakket.
Kan Windows 11 wel op mijn computer draaien?
Dat is maar de vraag. Een van de grootste kritiekpunten bij de aankondiging van Windows 11 was dat het nogal wat vraagt van een computer. Dit worden de systeemeisen genoemd. Bijvoorbeeld de grootte van het geheugen en de snelheid van de processor. Vooral de snelheid van de processor is een heet hangijzer. Het is een nogal technisch verhaal, maar het betekent in de praktijk dat processors ouder dan 2017 voor het merk Intel en 2018 voor het merk AMD niet goed werken met Windows 11. Je moet dus een vrij nieuwe computer hebben.
Er verschijnt nog een apart programmaatje van Microsoft waarmee je kunt laten controleren of je computer voldoet aan de systeemeisen voor Windows 11. Het kan zijn dat na de kritiek de systeemeisen was lichter zullen worden.
Tot wanneer kan ik Windows 10 blijven gebruiken?
Net zoals bij alle Windows versies die op een gegeven moment vervangen worden, kun je Windows 10 nog een aantal jaren blijven gebruiken: tot 2025. Daarna werkt Windows 10 nog wel gewoon, maar worden beveiligingsproblemen niet meer opgelost. Dat betekent dat het gebruiken van Windows 10 in combinatie met internet risicovol wordt. Het is dan verstandig over te stappen of, als je computer niet voldoende is om Windows 11 te gebruiken, een nieuwe pc of laptop te kopen.
Ruim voor de tijd dat de ondersteuning voor Windows 10 afloopt, krijg je daarover boodschappen van Microsoft op je scherm.
Wat is er nieuw in Windows 11 ten opzichte van Windows 10?
Er zitten heel wat vernieuwingen in Windows 11. Een deel daarvan is technisch, maar ook wat betreft uiterlijk en mogelijkheden verandert er flink wat ten opzichte van Windows 10.
Een paar opvallende vernieuwingen:
Het ontwerp is flink aangepast. Onderdelen als vensters en menu’s zijn voor een deel doorzichtig met als doel een rustiger beeld. Het startmenu opent in het midden van het scherm in plaats van helemaal links. Ook staan de programma’s in de taakbalk in het midden. De bedoeling lijkt te zijn zo het beeldscherm meer op het scherm van een tablet of smartphone te laten lijken.
Meer overzicht op het scherm. De nieuwe Snap-functie zorgt ervoor dat je geopende vensters op allerlei manieren op het scherm kan zetten of aan elkaar kan koppelen. Bijvoorbeeld alle vensters van programma’s bij elkaar. Die kun je dan in een keer verkleinen of vergroten.
Beter gemaakt voor gebruik op grote of meerdere beeldschermen. Windows 11 speelt in op de trend van steeds grotere beeldschermen of zelfs meerdere schermen bij een pc en maakt het makkelijk daarmee te werken.
Beter geschikt voor aanraakschermen. Op tablets en smartphones zijn aanraakschermen of touchscreens al heel lang normaal, maar bij beeldschermen voor de pc of laptop was dat lange tijd nog niet zo. De afgelopen jaren zijn er steeds meer schermen voor pc’s en laptops die ook geschikt zijn om met je vingers te bedienen. In Windows 11 wordt daar meer rekening mee gehouden. Windows reageert een stuk beter en kan meer verschillende handelingen aan.
Teams is onderdeel van Windows 11. Het gebruik van het programma Teams voor videobellen en -vergaderen is in de coronaperiode enorm toegenomen. Daarom wordt Teams hèt Windows programma voor bellen en vergaderen met je computer in plaats van Skype.
Een verbeterde Microsoft Store. De winkel waarin je onder andere apps en games voor Windows kon downloaden, wordt een stuk beter. In de praktijk betekent dit dat er veel meer apps te downloaden zullen zijn voor Windows 11. Zelfs Android apps, bekend van de smartphone, zijn voortaan te gebruiken in Windows.
Verkenner wordt slanker en vlotter. Verkenner is het bekende Windows programma voor het werken met bestanden. Het programma is in de loop van de tijd nogal volgestopt met mogelijkheden, waardoor werken met Verkenner niet altijd makkelijk, snel en overzichtelijk is. In Windows 11 wordt Verkenner een stuk overzichtelijker en ook sneller.
Het Instellingen venster is uitgebreid en verbeterd. Het Instellingen venster is de centrale plek voor het aanpassen van de instellingen op je computer, zoals opties voor het beeldscherm en de beveiliging. Het Instellingen venster wordt gebruikersvriendelijker in Windows 11. Ook worden de meer geavanceerde instellingen, die je nog via het oude Configuratiescherm moest opgeven in Windows 10, overgeheveld naar Instellingen. Je hoeft dus niet meer op zoek te gaan naar instellingen in twee verschillende vensters.
Oudere programma’s niet meer standaard geïnstalleerd. Oudere programma’s als Paint 3D en OneNote staan niet meer standaard in Windows 11. Sommige mensen zullen daar niet zo blij mee zijn, maar voor hen is het goede nieuws dat deze programma’s nog wel in de Microsoft Store te downloaden zijn.
Heb ik Windows 11 nodig?
De meeste mensen zullen Windows 11 voorlopig nog even niet nodig hebben. Zeker niet als ze tevreden zijn met Windows 10. Ben je toe aan nieuwe mogelijkheden op je computer of een vlotter uiterlijk van je Windows, dan kan Windows 11 de moeite waard zijn.