De accu is een onmisbaar onderdeel van je smartphone of tablet. Hij houdt tenslotte je mobiele apparaat aan de praat. Het is dan ook belangrijk goed met je accu om te gaan, zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.
Er gaan veel verhalen rond over smartphone- en tabletaccu’s. Zoals dat het niet goed is een accu de hele nacht aan de oplader te laten hangen of dat een accu spontaan in de brand kan vliegen. In dit- en een volgend artikel beantwoordt Plus de belangrijkste vragen, zodat je zo veilig en zuinig mogelijk met de accu in je smartphone of tablet om kan gaan.
Bij de vragen en antwoorden hieronder wordt alleen de smartphone genoemd. Wat voor de smartphone geldt, is ook van toepassing op de tablet.
Ik heb een nieuwe smartphone. Moet ik deze eerst helemaal opladen?
Sommige nieuwe elektrische apparaten moet je eerst volledig opladen voordat je die kan gebruiken. Smartphones gebruiken een lithium-ion accu die al in de fabriek goed is opgeladen voor het eerste gebruik. Dus start daarom zonder eerst op te laden rustig je nieuwe smartphone op en ga ermee aan de slag. Mocht de smartphone toch leeg zijn gelopen, dan kun je die alsnog op de lader aansluiten.
Moet ik bij het updaten van het besturingssysteem van mijn smartphone, die eerst aansluiten op de lader?
Het is verstandig om bij het installeren van een nieuwe update van het besturingssysteem van de smartphone (iOS of Android), de smartphone op de lader aan te sluiten. Zo voorkom je dat je smartphone zonder stroom komt te zitten tijdens het installeren van de nieuwe versie van het besturingssysteem. Het verstoren van een update kan er namelijk voor zorgen dat je smartphone niet meer goed werkt daarna. Bij iPhones was het zelfs lange tijd verplicht om eerst het toestel met de lader te verbinden voor het updaten. Deed je dat niet, dan kon je de update niet installeren.
De lader bij mijn smartphone is kapot. Kan ik een goedkopere lader van een ander merk gebruiken?
Laders voor een smartphone lijken sterk op elkaar aan de buitenkant. Daarom lijkt het ok om een goedkopere niet-merk lader te gebruiken voor je smartphone. Toch zit daar een risico in. Een lader die bij een smartphone geleverd wordt, zoals een Samsung lader bij een Samsung smartphone, is aan de binnenkant namelijk helemaal gemaakt voor de accu in die smartphone. Iedere oplader laadt een smartphone op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo op. De lader die hoort bij de smartphone doet dat zodanig dat de accu iedere keer veilig en optimaal opgeladen wordt.
Bij een niet-merk oplader wordt de accu vaak verkeerd opgeladen, zodat deze sneller slijt. Daarnaast is er vooral bij goedkope opladers een risico op kortsluiting. Dit kan je accu en smartphone beschadigen of zelfs brand veroorzaken. Ook is het kabeltje bij een goedkope lader vaak van matige kwaliteit. Dit zorgt ook voor risico’s bij het opladen. Dit soort niet-merk laders gaan verder ook sneller kapot, zodat je eerder weer een nieuwe oplader moet kopen.Koop dus als het even kan een oplader die hoort bij het merk en type smartphone dat je hebt. Een lader van een ander merk kopen kan wel, maar dat moet dan om een wat duurder gecertificeerd exemplaar gaan. Overigens zijn die toch vaak minder goed dan de originele lader.
Je leest of de oplader geschikt is voor jouw smartphone bij de specificaties van de lader.
Is snelladen slecht voor mijn accu?
In onze huidige maatschappij gaat en moet alles steeds sneller. Zo ook het laden van een smartphone. Dit is zelfs een verkooppunt voor fabrikanten van smartphones. Vandaar dat er steeds meer smartphones met snelladers op de markt komen.
Het is natuurlijk fijn als je tussendoor je smartphone even snel weer optimaal van stroom kan voorzien, maar het is helaas minder goed voor de accu. Langzaam laden is beter: het zorgt ervoor dat de accu minder snel slijt en dus uiteindelijk langer meegaat.
Je kunt zien hoe snel een lader oplaadt aan de hand van het Wattage. Bijvoorbeeld 5 Watt bij een iPhone lader (langzaam) tot wel 40 Watt bij sommige laders voor Android smartphones (snel).
Waar kan ik zien hoelang een smartphoneaccu meegaat?
Bij de specificaties van een smartphone, bijvoorbeeld bij een internetwinkel, staat altijd wel hoelang een accu meegaat zonder tussentijds opladen. Maar aangezien dit afhankelijk is van allerlei factoren, is dit alleen maar een indicatie. Vaak wordt de maximale tijd in uren of dagen aangegeven, maar ligt de werkelijke accuduur daar regelmatig een kwart of meer onder in de praktijk.
De accuduur wordt mede bepaald door capaciteit in mAh: milliampère per uur. Des te hoger die capaciteit, des te langer de accu meegaat zonder opladen. Ook geldt: des te hoger die capaciteit, des te duurder de smartphone.
Een capaciteit van 2500 mAh of minder is voldoende als je de smartphone maar af en toe gebruikt.
Als je regelmatig op je smartphone zit voor sociale media, om games te spelen, te surfen of te bellen, dan is tussen de 2500 en 4000 mAh een goede keuze.
Gebruik je je smartphone urenlang achter elkaar voor games spelen of films kijken, dan is een capaciteit van meer dan 4000 mAh aan te raden.
Mijn smartphoneaccu is soms leeg terwijl ik bijna niets op mijn smartphone gedaan heb. Hoe kan dat?
Zonder dat je het doorhebt, gebeurt er vaak nog van alles op je smartphone. Er zijn bijvoorbeeld apps die op de achtergrond actief zijn en apps die automatisch op zoek gaan naar updates. Ook zoekt je smartphone zelf automatisch contact met een wifi-netwerk in de buurt of een bluetooth apparaat. Al deze acties kosten stroom, waardoor je accu zelfs leegloopt als je niets op je smartphone doet. Hoe je onnodig accuverbruik voorkomt, lees je in deel 2 van dit artikel.
Is het slecht om een accu helemaal leeg te laten lopen?
Het zal regelmatig gebeuren dat je niet de gaten hebt dat je accu minder dan 10% stroom heeft en dus bijna leeg is. Je krijgt gewoonlijk wel een waarschuwing van je smartphone, maar soms mis je die omdat je niet op je smartphone bezig bent. Een smartphone loopt tenslotte ook langzaam leeg als hij gewoon ligt te liggen.
De accu kan op zich goed tegen opladen op een ‘lege maag’, maar het opladen van een bijna lege accu zorgt er wel voor dat hij een stukje sneller slijt. Het is om die reden wat beter om boven de 15 a 20 % te blijven met je accu en hem dan opnieuw op te laden.
Is het goed om een accu iedere keer volledig op te laden?
Het lijkt logisch dat een volledig opgeladen accu het beste werkt. In ieder geval kun je met een helemaal opgeladen accu de komende dag weer een flinke tijd toe. Toch zorgt iedere keer volledig opladen van de accu ervoor dat hij over een langere periode sneller slijt. Zo’n 5 tot 10% onder de volledige lading blijven houdt je accu langer goed. Een nadeel is natuurlijk wel dat je dan je smartphone wat vaker moet opladen.
In deel 2 lees je nog meer vragen en antwoorden over je smartphone- en tabletaccu.