De accu is een onmisbaar onderdeel van je smartphone of tablet. Hij houdt tenslotte je mobiele apparaat aan de praat. Het is dan ook belangrijk goed met je accu om te gaan, zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.
Bij de vragen en antwoorden hieronder wordt alleen de smartphone genoemd. Wat voor de smartphone geldt, is ook van toepassing op de tablet.
In deel 1 van dit artikel lees je nog meer vragen en antwoorden over smartphone- en tabletaccu’s.
Ik merk regelmatig dat mijn smartphoneaccu niet is opgeladen, terwijl hij toch urenlang met de lader was verbonden. Hoe kan dat?
Als je smartphoneaccu niet goed wordt opgeladen, betekent dat meestal dat er iets mis is met de stroomvoorziening vanuit de lader. Dit komt regelmatig voor bij opladers met een kabeltje. Controleer in dit geval eerst of het stekkertje goed in je smartphone zit. Soms zit daar een contactje net niet helemaal goed. Als er goed contact wordt gemaakt met de lader, zie dit terug op het scherm van je smartphone. Er verschijnt dan het beeld van een batterij die wordt opgeladen.
Is dit wel in orde? Controleer dan of de oplader goed in het stopcontact zit.
Vaak zal dit wel allemaal in orde zijn en ligt het probleem bij het kabeltje van de lader. Dit is het meest kwetsbare onderdeel. Door het vastmaken en losmaken van de lader met de smartphone kan makkelijk een van de dunne stroomdraadjes binnen het kabeltje breken. Dit wordt kabelbreuk genoemd en is ook bekend van bijvoorbeeld hoofdtelefoons, waarbij het geluid regelmatig wegvalt.
Je ziet meestal of je te maken hebt met een kabelbreuk door het kabeltje in een wat andere positie te houden. Als er dan wel contact wordt gemaakt en de smartphone wordt opgeladen, ligt daar zeker het probleem.
Smartphones met een draadloze lader hebben het voordeel dat ze niet met een kwetsbare kabel worden aangesloten. Als daarbij een laadprobleem is, dan heb je meestal je smartphone niet precies goed op de lader gelegd.
Ga bij een kapotte oplader niet zelf proberen dit te repareren. Dit geeft namelijk een risico op problemen, zoals kortsluiting. Koop dan een nieuwe oplader.
Blijkt de oplader wel in orde te zijn? Dan is er zeer waarschijnlijk iets mis met de accu in de smartphone. In dat geval is het verstandig je smartphone naar een reparateur te brengen.
Ik laad mijn smartphone altijd via een kabeltje op. Kan ik hem ook draadloos opladen?
Dat hangt helemaal af van welk merk en type smartphone je hebt. De smartphone moet namelijk wel geschikt zijn gemaakt voor draadloos opladen en dat is lang niet ieder exemplaar. Zeker niet de goedkope modellen.
Om een smartphone draadloos op te laden wordt inductie gebruikt. Met behulp van een elektromagnetisch veld vanuit de lader wordt de smartphone die erop ligt, opgeladen. Opladen met inductie is ook bekend van elektrische tandenborstels.
Om draadloos opgeladen te kunnen worden, moet een smartphone dus overweg kunnen met inductie. Daarnaast is het ook nodig dat de achterkant van de smartphone niet van metaal gemaakt is. Kunststof en keramiek zijn wel geschikt. Kortom: als je smartphone aan de achterkant van metaal is, weet je zeker dat hij niet draadloos opgeladen kan worden.
Bij de specificaties van een smartphone op internet en in de handleiding staat altijd hoe je de smartphone kan opladen. Als dat draadloos kan, lees je dat hier terug.
Draadloos opladen lijkt handiger dan via een kabel, maar in de praktijk valt dat soms wat tegen. Het kost bijna net zoveel tijd een kabelstekkertje in je smartphone te steken als om je smartphone goed op de draadloze lader te leggen. Daarnaast gaat draadloos opladen vaak trager dan opladen via een kabeltje. Dat is overigens wel weer beter voor de levensduur van de accu.
Hebben warmte en kou invloed op een smartphoneaccu?
Accu’s werken met behulp van chemische processen die stroom opwekken. Daarop kunnen kou en warmte veel invloed hebben. Zoals je dat ook bijvoorbeeld merkt aan een accu van je e-bike of je auto in de zomer of winter.
Omdat een smartphone en de accu tijdens het werken al warmte ontwikkelen van zichzelf, is het belangrijk dat daarbovenop niet teveel extra warmte komt. Dus een smartphone in de zon, bij een kachel of onder een stapel kleren laten liggen, kan zorgen voor oververhitting en vroeg of laat de accu beschadigen.
Teveel kou aan de andere kant kan ervoor zorgen dat de accu slechter gaat werken of er zelfs tijdelijk helemaal mee ophoudt. In de winterkou is het daarom belangrijk je smartphone niet teveel aan de weerselementen bloot te stellen. Hou hem in die omstandigheden zoveel mogelijk in een zak van je jas of broek, of in een tas of rugzak.
Kan een accu spontaan in brand vliegen?
Smartphoneaccu’s zijn net als andere soorten accu’s gevoelig voor invloeden van buiten. Bijvoorbeeld bij een slechte oplader kan er kortsluiting ontstaan, met brand als gevolg. Ook kan een accu oververhit raken als je hem in de hete zon achterlaat, bijvoorbeeld op vakantie in je auto.
Uit zichzelf zal een accu niet snel oververhit raken en in brand vliegen, alhoewel er soms defecte accu’s uit de fabriek tussen kunnen zitten. Berucht is Samsung Galaxy Note 7 die in 2016 op de markt kwam en een structurele fout in de accu had. Nogal wat accu’s en daarmee Samsung smartphones vatten daardoor vlam. Dit type smartphone werd om deze reden dan ook teruggehaald en uit de markt genomen. Dit kostte Samsung miljarden.
De accu in mijn smartphone werkt niet goed meer. Kan ik die vervangen?
Bij onderdelen van apparatuur gelden altijd twee regels: er kan iets mis mee gaan en vroeg of laat zijn ze versleten. Een accu is een onderdeel met een beperkt leven, zeker ten opzichte van de rest van de smartphone. De lengte van dat leven is vooral afhankelijk van hoe vaak hij wordt ontladen en weer opgeladen. Dat kan maar maximaal zoveel keer totdat hij echt niet goed meer oplaadt. Bij de ene accu is dat 500 keer en bij de andere meer dan 1000.
Het goede nieuws is dat een smartphoneaccu een “los” onderdeel is en dus vervangen kan worden. Dat betekent dat je niet meteen een nieuwe smartphone hoeft te kopen als die verder nog gewoon in orde is. Als je technisch genoeg aangelegd bent, kun je dat je eventueel zelf doen. Daar zijn pakketten voor met een accu, schroeven, etc. Dit gaat bij een Android smartphone overigens makkelijker dan bij een iPhone. Bovendien moet je er rekening mee houden dat wanneer je dit tijdens de garantieperiode doet, je garantie gewoonlijk vervalt. Bovendien moet je er zelf goed op letten dat je dezelfde accu koopt als de accu die je wilt vervangen. Het is dan ook makkelijker je smartphone naar een smartphonereparateur te brengen. Vaak is dit ook een zaak waar je een pc of laptop kan laten repareren. Maar ook mobiele telefoonzaken bieden soms een accuvervangservice.
Het is dus bij het vervangen van een accu van belang of je smartphone nog in de garantieperiode valt. Als dat zo is, kijk dan in de voorwaarden bij de smartphone wat je moet doen. Meestal houdt het in dat je je smartphone terug moet brengen of -sturen naar de winkel waar je hem gekocht hebt. Die zorgt er vervolgens voor dat de smartphone wordt teruggestuurd naar een servicecentrum van de fabrikant. Daar wordt besloten of de smartphone gerepareerd kan worden, wat bij een accu gewoonlijk geen probleem is. Het mooie is dat dit gratis is, eventueel los van de verzendkosten. Het nadeel is dat je je smartphone voor langere tijd kwijt bent.
Buiten de garantieperiode moet je zelf voor het vervangen van de accu betalen bij een reparateur. Hoe duur dit precies is, is vooral afhankelijk van de prijs van de accu. De prijzen inclusief montage liggen ruwweg tussen de €40 en €100. Het is verstandig van tevoren even te informeren naar de prijs of te kijken op de website van de reparateur. Een groot voordeel van zo je accu laten vervangen bij een reparateur, is dat je je smartphone maar kort kwijt bent. Soms kun je er zelfs op wachten. Zeker als je van tevoren een afspraak hebt gemaakt.
Hoe kan ik zo lang mogelijk doen met mijn accu?
Er zijn verschillende manieren waarop je je smartphoneaccu langer laat meegaan over de dag. Dit heeft allemaal te maken met wat je doet op je smartphone en hoe die is ingesteld.
Het scherm van je smartphone is een flinke stroomverbruiker. Daarom: als je je smartphone niet gebruikt, zet dan het scherm op de standby stand. Daarbij wordt het scherm tijdelijk uitgeschakeld. Dit wordt ook wel het vergrendel- of startscherm genoemd.
Je kunt je smartphone instellen op automatisch naar de standby stand gaan als je hem een bepaalde tijd niet gebruikt. Het nadeel daarvan is dat je smartphone dan ook regelmatig op standby gaat terwijl je bijvoorbeeld nog op het scherm aan het lezen bent.
Je kan dit zelf in de hand houden door niet de automatische instelling te gebruiken, maar gewoon met de hand je smartphone op standby te zetten als je hem een tijdje niet gebruikt. Daarvoor druk je gewoonlijk even kort op de aan/uit-knop van je smartphone.
Een andere manier om het scherm minder stroom te laten verbruiken, is hem minder helder te zetten. Daarvoor is een aparte instelling. Meer hierover zie je in deze video’s:
Android:
Iphone:
Sommige apps verbruiken heel wat stroom. Bijvoorbeeld een streaming app als Spotify, zeker als je daarmee muziek afspeelt op een bluetooth luidspreker. Welke apps veel stroom verbruiken zie je in de video’s hieronder.
Bepaalde apps blijven op de achtergrond actief, door onder andere regelmatig contact met internet te zoeken voor updates en andere taken. Het kan helpen deze apps tijdelijk uit te schakelen, bijvoorbeeld met de Energiebespaarmodus op de iPhone. Meer hierover zie je in de video’s hieronder.
Op je smartphone zitten een aantal instellingen waarmee je het gebruik van de accu kunt bekijken. Daarnaast bieden smartphones de mogelijkheid om je accu beter te beheren met slim batterijbeheer. Meer hierover zie je in deze video’s:
Android:
Iphone: