34 procent van de ouderen voelt zich thuis wel eens onveilig. Het grootste deel daarvan ervaart die angstgevoelens soms (30 procent), terwijl een wat kleinere groep (3 procent) zegt zich regelmatig onveilig te voelen. Online voelen we ons nog vaker onveilig.
Meer dan de helft van de ondervraagden (57 procent) heeft in en om huis inmiddels aanpassingen gedaan om zich veiliger te voelen. Twee derde heeft de sloten aangepast, meer dan de helft heeft extra buitenverlichting. Ook de deurbel mét video is populair: een kwart van de ondervraagden heeft die al geïnstalleerd voor een groter veiligheidsgevoel.
Online voelen nog meer ouderen zich nog onveilig: 63 procent van de ondervraagden voelt zich niet op zijn of haar gemak achter de computer, laptop, tablet of mobiel. Gevraagd naar waar we bang voor zijn, wordt het woord ‘hacken’ het meest genoemd. Dat betekent dat iemand van buitenaf toegang krijgt tot de computer en deze gegevens vervolgens misbruikt. Daarna volgt ‘phishing’, wat staat voor iemand met een e-mail naar een valse website lokken om daar (bank) gegevens te krijgen en die te misbruiken.
Ook tegen deze vormen van criminaliteit hebben de ondervraagden al maatregelen genomen: de computer wordt up-to-date gehouden, er zijn firewalls en virusscanners geïnstalleerd en er worden back-ups gemaakt.
Tijdens de 50PlusBeurs van 12 tot 16 september in de Jaarbeurs valt er veel meer te ontdekken over veiligheid. Zo zijn er stands van de politie, makers van slimme apparatuur en zijn er lezingen met tips voor meer digitale veiligheid.