Veilig onderweg door het verkeer begint al voordat je op de fiets bent gestapt met ervoor zorgen dat je fiets in orde is.
Naast verkeersregels voor fietsers zijn er ook wettelijke regels voor de fiets. Die zijn bedoeld om het voor jezelf en andere weggebruikers veilig te houden. Het is daarom verstandig om te zorgen dat je fiets aan die regels voldoet. Ook omdat het je anders een bekeuring op kan leveren. Bovendien maakt een veilige fiets het fietsen een stuk fijner.
Gezien worden
Voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers is zichtbaarheid erg belangrijk. Nogal wat fietsers onderschatten hoe slecht ze te zien zijn in het donker zonder de juiste verlichting en reflectie.
Je fiets moet in eerste plaats daarom altijd de volgende reflectoren hebben:
- Een rode, goedgekeurde reflector aan de achterkant van je fiets op je spatbord of aan je zadel.
- Witte of gele reflectoren aan de zijkant van je wielen of een reflecterende streep op de band. Let er wel op dat die reflectiestreep kan slijten in de loop van de tijd. Dan is het tijd voor een nieuwe band.
- Reflectoren aan de voor- en achterkant van je trappers.
Goed verlicht
Naast een goede reflectie moet je op je fiets ook nog een goede verlichting hebben tussen zonsondergang en zonsopkomst of bij slecht zicht overdag:
- Een helder stralend wit of geel licht aan de voorkant.
- Een helder stralend rood licht aan de achterkant.
Het is natuurlijk handig als deze lichten op je fiets zitten, maar dat is niet per se nodig. Er zijn ook allerlei lampjes die je makkelijk aan de voor- en achterkant van je kleding bevestigt. Let er wel op dat dit goedgekeurde verplichting is die voldoende licht geeft.
Behalve gezien worden, is het natuurlijk ook handig als je zelf in het donker nog goed kunt zien. Een lamp die daar dus voldoende licht voor geeft, is een must. De ouderwetse fietslamp met dynamo voldoet op zich nog steeds, maar is ook gevoelig voor materiaalpech als een kapot bolletje of los draadje.
Ledlampen op een batterij of accu zijn minder storingsgevoelig. Bovendien geven ze veel licht en geen trapweerstand. Er zijn ook ledlampjes met een knipperlicht optie. Lijkt leuk, maar die instelling mag u onderweg niet gebruiken.
Let er wel bij de lamp aan de voorkant van je fiets op dat hij goed staat afgesteld. Niet te hoog, want dan verblind je tegenliggers. Niet te laag, want dan kun je zelf niet ver genoeg op de weg kijken. En controleer altijd even voordat je gaat fietsen of je verlichting nog in orde is.
Gehoord worden
Naast goed gezien worden is goed gehoord worden onderweg ook belangrijk. Daarom moet er verplicht een goed functionerende bel op je fiets zitten. Het is tenslotte erg prettig als je anderen kan laten horen wanneer je er langs wilt of zelfs noodzakelijk als je ze wilt waarschuwen voor gevaar.
Problemen met een bel komen bijna altijd voort uit roestvorming. Dus hou hem goed schoon en droog en olie de bewegende delen af en toe.
Op tijd stilstaan
Vanzelfsprekend zijn goed functionerende remmen ook verplicht op een fiets. Let er daarom altijd op dat die goed werken voordat je op pad gaat.
Net als bij veel andere onderdelen van de fiets zijn slecht werkende remmen vaak het gevolg van roest. Hou ze dus regelmatig bij en vergeet dan vooral de kabels niet. Die bescherm je makkelijk met wat teflon uit een spuitbus of een laagje wax.
Hou er bij handremmen met remblokjes rekening mee dat ze veel remvermogen kwijtraken bij nat weer. Rem verder ook zoveel mogelijk eerst op je achterwiel, want bij te hard remmen op alleen je voorwiel is voorover slaan een risico.
In alle gevallen is het goed om te anticiperen op ander verkeer, zodat je op tijd bij kunt remmen in plaats van een noodstop te moeten maken. Zeker onder gladde omstandigheden kun je plotseling remmen beter vermijden in verband met slipgevaar.
Goed gekleed
Goede kleding op de fiets dragen houdt niet alleen in: je goed beschermen tegen de elementen. De juiste kleding zorgt er ook voor dat je beter opvalt voor andere weggebruikers.
Als je kiest voor donkere kleren, is de kans dat je niet goed zichtbaar bent groot. Zeker in een donkere omgeving als in het bos of bij slechte weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om fellere kleuren te dragen.
Is je favoriete fietskleding toch donker? Zorg dan voor reflectiestrepen op je jas, broek of eventueel handschoenen. Losse reflectiestrepen om makkelijk te bevestigen op je kleding, koop je onder andere in de fiets- of sportwinkel.
Houd de zon en vliegen uit je ogen
Ervaren fietsers weten dat het dragen van een zonnebril tijdens het fietsen een rustiger beeld geeft. Het haalt hinderlijke schittering uit je ogen en zorgt ervoor dat je bij een laagstaande zon in ieder geval nog voldoende ziet. En -op de fiets ook niet onbelangrijk- een zonnebril houdt vliegjes, vuil en wind uit je ogen.