Ouderen - en dan vooral hoger opgeleide ouderen - drinken te veel, wat een gevaar vormt voor hun gezondheid.
Uit een onderzoek dat is gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek, het RIVM en het Trimbos-Instituut, blijkt dat veel ouderen te veel drinken. Aan personen van 12 jaar en ouder is gevraagd naar hun alcoholgebruik. Uit dit onderzoek blijkt dat 15 procent van de hoger opgeleide ouderen zegt 'stevig' te drinken.
Het percentage overmatige drinkers is onder hoogopgeleid ouderen bijna twee keer zo hoog als onder hoogopgeleiden tussen 25 en 45 jaar. Bij laagopgeleide drinkers is het juist andersom: 65-plussers drinken over het algemeen minder dan mensen onder de 65. Het CBS gebruikt verschillende normen voor overmatig drinken. Een man drinkt overmatig als hij meer dan 21 glazen per week drinkt. Bij vrouwen ligt dit op 14 glazen per week.
Voor het verschil tussen hoger en lager opgeleide ouderen heeft hoogleraar ouderenpsychiatrie Richard Oude Voshaar wel een verklaring: “Hoogopgeleide ouderen zijn actiever na hun pensioen en gaan bijvoorbeeld vaker wat drinken bij de tennisclub. Ook zijn ze over het algemeen gezonder en gaan ze er vaker op uit. Alcohol hoort vaak bij die uitstapjes”. Andere reden voor drankgebruik zijn dat ouderen na hun pensioen meer tijd en geld krijgen waardoor ze vaker in ‘dranksituaties’ komen, zoals een borrel drinken op een terras. Ook kunnen ouderen (meer) gaan drinken omdat ze veel stress hebben of eenzaam zijn.
Ouderen menen volgens Oude Voshaar dat alcohol geen kwaad kan en dat het goed is voor de gezondheid, maar alcohol is voor ouderen juist extra gevaarlijk omdat het langzamer wordt afgebroken. Verraderlijk is dat de symptomen van alcoholgebruik lijken op verschijnselen van het ouder worden, zoals trillen, vertraagd denken en handelen en woordvind-problemen. Deze kunne echter ook wijzen op een alcoholprobleem.
Op PlusOnline hebben we momenteel een stelling: is het een goed idee om het alcoholpercentage in bier, wijn en andere sterke drank te verlagen? Breng uw stem uit!