Een gezonde kamerplant staat prachtig in je interieur. Ze zorgen niet alleen voor een warme sfeer in huis, kamerplanten helpen ook bij het verminderen van stress, het verbeteren van je stemming én het zuiveren van de lucht. Maar wat als er witte pluisjes op je planten verschijnen? Dit kan duiden op een wolluisbesmetting. Hoe krijg je wolluis op je kamerplant en belangrijker nog: hoe kom je er weer van af?
Je herkent wolluizen aan de witte, wollen pluisjes die ze achterlaten op je planten. Ze leggen hier hun eitjes in, wat kan leiden tot vergeling van de bladeren en schimmelgroei op de plant. Een belangrijke oorzaak van wolluis op je plant is overmatig vocht. Wolluizen worden namelijk sterk aangetrokken tot vocht en warmte. Ze komen daarom ook vaker voor in een warmer klimaat en kassen, of lekker bij jou thuis in je kamerplant. Om wolluis te voorkomen, geef je je planten dus niet te veel water en zet je de verwarming niet te hoog.
Hoe bestrijd je de wolluis?
Hoewel wolluis niet schadelijk is voor mensen, wil je natuurlijk wel een gezonde kamerplant. Gelukkig zijn er een hoop natuurlijke middelen om je planten te beschermen. Wij hebben de biologische opties voor je op een rijtje gezet:
- Ten eerste kun je je planten besproeien met water en een scheut azijn. Meng de twee ingrediënten in een spuitfles en schud de fles goed voor gebruik. Spuit nu het mengsel op de hele kamerplant (dus de boven- en onderkant van de bladeren, de stelen en de eventuele houtachtige delen van de plant). Azijn is wel een sterk middel, let daarom goed op bij gevoelige planten. Spuit het goedje desnoods eerst op één blad, wanneer het blad na twee dagen nog intact is kun je de rest van de kamerplant ermee inspuiten. Door het mengsel lost de schimmel op en zullen wolluizen verdwijnen. Als de witte pluisjes en wolluizen na een week nog in je kamerplant zitten, kun je deze optie herhalen.
- Een ander natuurlijk goedje dat werkt tegen de wolluis is neemolie. Neemolie is een geelbruine stroop die gewonnen wordt uit de vruchten van de neemboom en is te koop bij diverse natuurwinkels, of online. Neemolie wordt in de landbouw gebruikt, als biologisch middel om insecten te weren. Wil je neemolie inzetten tegen de wolluis op je kamerplant. Meng dan één liter warm water, één eetlepel neemolie en één eetlepel groene zeep in een plantenspuit. Spuit hier vervolgens je hele kamerplant mee in (dus de boven- en onderkant van de bladeren, de stelen en de eventuele houtachtige delen van de plant). Door de neemolie zullen de witte pluisjes verdwijnen en de wolluizen vanzelf weggaan. Op deze manier houdt je je planten insectenvrij, zonder insectensterfte in de hand te werken. Als de witte pluisjes en wolluizen na een week nog in je kamerplant zitten, kun je deze optie herhalen.
- Een derde optie is het gebruik van lieveheersbeestjeslarven. Die kun je kopen in het tuincentrum of online. Doe de lieveheersbeestjeslarven in het bijgeleverde doosje en hang het doosje aan de plant. Zo kunnen de larven makkelijk in de plant klimmen. De larven leven van bladluis, wolluis en andere kleine insecten. De larven die uitgroeien tot lieveheersbeestjes zullen vanzelf hun weg naar buiten vinden, of je brengt ze zelf naar buiten.
Bron: Radar Avrotros, RTL Nieuws, Biobestrijding, Duurzaamthuis