Vergeet deze 4 voedingsstoffen niet
Ben je soms niet vooruit te branden? Voel je je moe en heb je weinig energie om iets te ondernemen? Een avondje vroeg naar bed kan soms helpen, maar ook met voeding kun je je lichaam oppeppen. Dit zijn de 4 belangrijkste voedingsstoffen als het gaat om een energieboost.
1. Suikers: daar moet je niet meer, maar juist minder van nemen
Want voor meer energie is het verstandig om suikerrijke producten te beperken! Tuurlijk, op korte termijn geven suikerrijke producten je lichaam behoorlijk wat energie. Maar zodra ze zijn uitgewerkt voel je je vermoeider dan daarvoor. Dat zit zo: suikers zijn makkelijke verteerbare koolhydraten die snel worden afgebroken in het lichaam en waardoor het suikergehalte in je bloed snel stijgt. Als gevolg geeft je lichaam snel insuline af zodat de overtollige suikers uit je bloed worden gehaald en afgevoerd worden naar de rest van je lichaam. Die piek aan suiker in je bloed geeft een tijdelijke energiekick. Maar door de sterke daling daarna krijg je juist weer een dip. Het gevolg: je krijgt meteen al weer zin in iets suikerrijks. Zo beland je in een vicieuze cirkel en blijf je je moe voelen. Als het je lukt die cirkel te doorbreken door minder zoetigheid te eten en te drinken, ga je je al snel energieker voelen. Pluspunt: binnen 2-3 weken ben je de zoete smaak ontwend.
2. IJzer: perse nodig om je energiek te voelen
In je bloed zit hemoglobine (Hb). Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen, en rode bloedcellen vervoeren zuurstof door je lichaam. IJzer helpt zo dus mee om de zuurstof die je inademt naar alle plekken in je lichaam te brengen.
Bij een tekort aan ijzer ben je vermoeid en snel buiten adem. Bij te weinig ijzer zie je ook een beetje bleek. Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, is het verstandig naar je huisarts te gaan. Via een bloedonderzoek kan een eventueel tekort vastgesteld worden.
IJzer zit vooral in vlees, vis en kip, ei, sommige vleesvervangers, volkorenproducten, peulvruchten, noten en donkergroene bladgroenten als spinazie, paksoi en andijvie.
3. Vitamine C: omdat dit helpt ijzer beter op te nemen
Je kent vitamine C misschien vooral als antigriep- en verkoudheidsvitamine. Maar het doet meer. Dit vitamine zorgt ervoor dat je lichaam het ijzer uit plantaardige producten, ei en vleesvervangers gemakkelijker opneemt. Door bij elke maaltijd groente of fruit (want vitamine C) te eten, help je bij de opname van ijzer. Een mandarijn bij je ontbijt, wat rauwkost of kop soep bij je lunchboterham en volop groenten bij je avondmaaltijd. Zo helpt dat mee aan je energieniveau.
4. Vitamine B12: voor je dagelijkse energie
Ook B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, en heeft zo indirect invloed op het zuurstoftransport in je bloed. Daarnaast draagt vitamine B12 onder andere bij aan de energievoorziening en kan het bepaalde vormen van bloedarmoede voorkomen. De belangrijkste klacht van bloedarmoede is vermoeidheid, maar ook bleek zijn, duizeligheid en hoofdpijn zijn symptomen. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in producten als vlees(waren), vis, eieren en zuivel. Normaal gesproken levert dit voldoende vitamine B12. Maar misschien was het je al opgevallen: alle voorbeelden zijn dierlijke producten. Wie veganistisch eet en geen dierlijke producten gebruikt, heeft een grotere kans op een tekort. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen om vitamine B12 te suppleren. Als je vegetarisch eet en zuivelproducten en eieren gebruikt, is het weglaten van vlees niet direct een probleem.