Vispedicure en -manicure
Visjes die dode huidcellen van voeten en handen afknabbelen? In de Garra Rufa spa van de Zwaluwhoeve kunt u deze zogenaamde Dr. Fish behandelingen ondergaan. "Een bijkomend effect is dat de handen heerlijk ontspannen in het water, waar levende visjes bijna zachtstrelend masseren", aldus de Zwaluwhoeve. We zijn benieuwd!
Wat is het?
Bij de Zwaluwhoeve is de Dr. Fish behandeling puur cosmetisch, waarbij kleine visjes een natuurlijke manicure- of pedicurebehandeling geven.
In landen als Turkije, Syrië, Irak en Iran heeft de Garra Rufa, een visje dat een lengte kan krijgen van zo'n 12 centimeter en in Nederland bekend is onder de naam knabbelvisje, een bijna heilige status. Hier wordt de Garra Rufa namelijk al eeuwen gebruikt als medische behandelmethode voor mensen die huidproblemen hebben, zoals eczeem en psoriasis.
Veilig voor gezondheid?
Recent was er in de media wat ophef over de vispedicure en -manicure. Volgens Amerikaanse gezondheidsorganisaties kunnen de visjes infecties verspreiden. Senator Jeffrey Klein wil dan ook dat de beautybehandeling in New York verboden wordt. Maar hoe gevaarlijk is Dr. Fish nu werkelijk?
Ronald de Pender van Garra Rufa Nederland: "Bij de juiste (water)filtering, doeltreffende hygiënemaatregelen en het gebruik van originele Turkse Kangal Garra Rufa vissen is het risico vrijwel nihil. Deze vissen zijn karperachtig en zuigen de dode huid los. Vooral in Azië worden echter andere Garra-soorten gebruikt of zelfs baby Tilapias, ook wel Chin Chin genoemd. De Chin Chin krijgt na 3 maanden tandjes en kan de mensen licht verwonden en zo dus infecties verspreiden."
Als je de juiste vissoort gebruikt, is er dus niks aan de hand. De Turkse universiteit Sivas berichtte onlangs zelfs in een wetenschappelijk rapport dat tijdens het knabbelen van het originele Garra Rufa visje een enzym vrijkomt, dat een helende werking heeft op de huid. De nieuwe huid die ontstaat is sterker en gezonder dan voorheen. Hoe is het bij de Zwauluwhoeve gesteld met de hygiëne? Mirande Balk: "We hebben speciale filters die het water continu zuiveren. Ons filtersysteem is geschikt voor een bassin van 40.000 liter water, terwijl ons bassin maar gevuld is met 3000 liter water. Tevens wordt het water twee keer per dag getest op verschillende waardes, zoals pH, nitraat, fosfaat en ammoniak. Ook doodt de UV-lamp die in onze bassins te zien is (blauw licht) alle bacteriën in het water.
Tevens worden gasten voor de behandeling gecontroleerd op eventuele wondjes, schimmels en infecties. Als ze die hebben, dan kan de behandeling niet uitgevoerd worden."
Ervaring
Ilona onderging voor Net Getest de manicure en Maaike de pedicure. De Dr. Fish behandelingen bij de Zwaluwhoeve duren 15 minuten. Op de site van Garra Rufa Nederland lezen we echter dat "een natuurlijke peeling van de voeten 1 uur duurt". Is 15 minuten dan niet erg kort?
"Het is niet alleen kort, het effect is minimaal en van korte duur", aldus Ilona. Ze vervolgt: "Ik heb extreem droge handen en na de behandeling voelden ze zelfs droger aan. Ik denk omdat ik al die tijd met mijn handen in het water heb gezeten. Ik heb ook al regelmatig een paraffine handpakking of handmasker ondergaan en dat heeft veel meer en een positiever effect op mijn droge handen. Ik vond de behandeling ook helemaal niet ontspannend en het voelde ook echt niet als een handmassage. Het kietelde wel wat, maar dat was geen aangenaam gevoel."
Maaike: "Zodra ik één voet ik het bassin steek, zwemmen alle visjes eropaf. Het is wel een lekker en grappig gevoel als de visjes aan je voeten 'knabbelen'. Voor de behandeling moet je op de harde rand van het bassin zitten. Dit is niet echt ontspannend. Verder zou een relaxt muziekje ook wel fijn zijn geweest. Nu vol je je eigenlijk verplicht om te praten. Structureel biedt één Dr. Fish behandeling geen oplossing voor een droge huid, dan zou je een kuur moeten volgen. Al met al denk ik dat je beter naar een schoonheidsspecialist of voetverzorger kunt gaan. Dan ben je ten minste echt verlost van je droge huid en eelt!"