Getty Images
Een heerlijk Zuid-Afrikaans recept
Aantal personen
2
Bereidingsduur
30+
Ingrediënten
- 2 sneetjes (oud) bruinbrood
- 1½ dl halfvolle melk
- ½ citroen
- 1 eetlepel rozijnen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 appel
- 1 eetlepel olie
- ½-1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 150 gram mager rundergehakt
- 1 ei
- 2 laurierblaadjes
Bereiding
- Warm de oven voor op 175° C
- Snijd het brood in stukjes en giet er de melk over.
- Boen de citroen goed schoon en rasp wat van de schil. Pers de halve citroen uit.
- Was de rozijnen.
- Maak de uien en de knoflook schoon en snijd het klein.
- Schil de appel en snijd hem in blokjes.
- Fruit de ui, de knoflook en de kerrie zacht in de olie.
- Druk de melk uit het brood en bewaar de melk. Doe het geweekte brood, de appel, de rozijnen, wat geraspte citroenschil, het citroensap en de jam door het uienmengsel.
- Neem de pan van het vuur. Meng er het gehakt door en maak het op smaak met peper.
- Doe de massa in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
- Klop het ei los met de overgebleven melk en schenk dit over het gehakt. Leg er de laurierblaadjes op.
- Bak de bobotie in het midden van de hete oven in 40 minuten gaar.
Menusuggestie
Lekker met komkommersalade met paprika en zilvervliesrijst.
Hiervoor heb je nodig...
- 1 komkommer
- 1 paprika
- azijn
- 6 opscheplepels zilvervliesrijst, gekookt zonder zout
Ingrediënten over?
Jam:
Bij jam zorgt de hoeveelheid suiker er voor dat het heel lang houdbaar is. Een geopende pot jam is dan ook buiten de koelkast wel een half jaar en in de koelkast een jaar houdbaar.
Jam met minder suiker, light jam of halva jam kan snel gaan schimmelen. Gebruik daarom altijd een schone lepel of mes en bewaar de aangebroken pot maximaal 30 dagen in de koelkast.
Voedingswaarden
Energie
525kcal
Eiwit
35 gram
Koolhydraten
40 gram
Vezels
6 gram
Vet
25 gram
Verzadigd vet
7 gram
Bron
- Voedingscentrum