Lunch- of voorgerecht voor vier personen.
Ingrediënten
- 1 winterwortel
- 1 stengel bleekselderij (met wat blad)
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 lepel boter
- 1 liter visbouillon (van tablet of zelfgemaakt - zie tip onderaan)
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel (gekleurde) peperkorrels
- bosje dille
- 300 gram knolselderij
- 1 limoen
- 300 gram zalmfilet
- 120 ml room
Bereiding
Snij de wortel en bleekselderij (zonder blad) in kleine stukken. Pel de ui en de knoflook en snij in stukken. Verhit de boter in een soeppan en fruit alles hier een paar minuten in. Voeg de visbouillon toe met de laurier, het grootste deel van de dille en de peperkorrels. Haal een stuk schil van de limoen en voeg dat toe. Breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 15 minuten zacht koken. Schil ondertussen de knolselderij en snij ’m in kleine blokjes. Verwijder het eventuele vel van de zalm en snij de zalm in blokjes van 4 x 4 cm. Schenk de bouillon door een zeef en doe hem terug in de pan. Kook de knolselderij gaar in de bouillon. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Voeg de stukken zalm toe aan de soep en kook ze in 5 tot 10 minuten gaar. Roer de room door de soep. Breng op smaak met zout, peper en limoensap. Serveer de soep met een partje limoen, selderijblad en eventueel wat van de achtergehouden dille.
Tip!
Visbouillon maken? Vraag bij de vishandel naar visgraten en vel en kook die met laurier, peperkorrels, wortel, bleekselderij, ui, peterselie, bladselderij, dille, een beetje zout en knoflook in ruim water. Laat een halfuur pruttelen, zeef en klaar is je geurige bouillon. Tip: maak een flinke pan en vries in porties in.
- Plus Magazine