Makkelijk en vegetarisch recept van Karin Luiten
Kaki’s zijn een soort oranje wintertomaten. Vaak knetterhard, maar dat is bij dit recept juist de bedoeling, want we gaan ze bakken. Zowel warm als koud heerlijk in combinatie met de romige kaas.
Ingrediënten
- 2 kaki’s
- 200 g gorgonzola dolce
- 2 handjes rucola
- 1 el gepelde pistachenootjes
- 30 g boter
- 1 volle el roze peperbessen
- Voor de basilicumsaus:
- 1 bosje basilicum (of zo’n kaalgeplukt plantje)
- 2 el citroensap
- ± 50 ml olijfolie
- zout & peper uit de molen
Bereiding
- Snij de kaki’s doormidden, verwijder de harde blaadjes en snij dan in partjes. Smelt de boter in een wijde koekenpan (of nog beter: twee) en bak de partjes op zacht vuur rustig een minuut of 10, net zolang tot ze goudbruin zijn en ergens tussen beetgaar en zacht. Dat gaat het beste als ze allemaal op hun kant liggen, wip ze halverwege een keertje om.
- Verdeel intussen alvast de zachte gorgonzola in stukjes, hak de pistachenootjes grof en maak de saus.
- Basilicumsaus: Doe de basilicumblaadjes, zout, peper, citroensap en een flinke scheut olijfolie in de smalle hoge kom die bij de staafmixer hoort en pureer tot een soepel geheel. Proef!
Variatie: vervang de gorgonzola dolce door mozzarella of burrata.
Serveren
Verdeel de kakipartjes over 4 borden, met her en der wat gorgonzola dolce ertussen. Lepel de basilicumsaus erover. Garneer met rucola, pistachenootjes en roze peperbessen.
Dit recept komt uit het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten (alias Koken met Karin). Karin is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de Zónder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.
- VEGA zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten