Papieren overzicht verdwijnt
De papieren loonstrook verdwijnt langzaam maar zeker. De reden? Stijgende kosten en stakende postbodes.
Voor de meeste werknemers is het een prettige bevestiging van de beloning voor hun arbeid: de loonstrook. Van oudsher krijgen we die op papier. Soms uitgereikt op de werkvloer of in een postvakje op kantoor, soms thuisbezorgd door de postbode.
Juist die postbode heeft het vervangen van de papieren loonstrook door een digitale variant nu in een stroomversnelling gebracht. ADP, het bedrijf dat de loonstrookjes van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt, geeft aan dat er in december veel vragen zijn gesteld over de mogelijkheden van de digitale loonstrook. De reden? De stakingen van de postbodes in die periode.
Een jaar geleden werd door ADP zo’n 5% van de loonstrookjes via internet verstuurd. De werknemer krijgt dan een wachtwoord voor een beveiligde site, waarop zij hun loonstrook kunnen bekijken. Wie graag een papieren versie wil, kan deze zelf afdrukken. Eind december is het aandeel van de digitale loonstrook meer dan verdubbeld naar 12%.
De digitale loonstrook heeft veel voordelen. Het is voor de werkgever efficiënter en dus goedkoper – al die postzegels tikken behoorlijk aan in de kosten. Papieren stroken moeten uitgeprint en in enveloppen gestopt worden. Of dat nu door mensen of machines gebeurt, het kost toch geld. Bovendien spaart het terugdringen van papiergebruik ook het milieu.
De vraag is of het ook voor de werknemer prettig is. Wie digitaal is ingesteld zal er geen problemen mee hebben, maar er zijn ook veel mensen die niet graag achter de computer zitten. Zij zullen niet staan te springen om hun papieren loonstrook te laten vervangen door een digitale versie.
Toch heeft het ook voor de werknemer voordelen. De gegevens op de strook kunnen online veel gemakkelijker worden uitgebreid en toegelicht. Bovendien zijn er ideeën om in de toekomst de gegevens van bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars met de loongegevens te koppelen, waardoor een compleet overzicht kan ontstaan van uw financiële situatie.