Erfrechtjuristen van Achmea Rechtsbijstand zien een stijging van financieel misbruik van ouderen. Soms is er duidelijk sprake van misbruik van een volmacht of een bankpas. Soms ligt het genuanceerder als een ouder mondeling heeft aangegeven het goed te vinden dat een kind de ouderlijke bankpas gebruikt.
Vaak komt financieel misbruik van ouderen pas na het overlijden uit. Een familielid, zorgverlener of buur die bijvoorbeeld heeft geholpen met internetbankieren, heeft ook opnames of uitgaven gedaan die vragen oproepen bij de erfgenamen. Bij leven hebben kinderen geen recht op inzage in de bankafschriften van hun ouders. Dat recht ontstaat pas bij overlijden. Het recht wordt ook nog beperkt door de bewaarplicht van de bank, die zeven jaar is. Een erfgenaam kan oudere bankafschriften dus niet inzien.
Als het financieel misbruik wordt aangetoond en de schuldige heeft het geld nog, dan zijn er mogelijkheden om het geld te verhalen op de dader. Als de dader een van de kinderen is en er zit nog geld in de nalatenschap dan kan het mogelijk worden verrekend met een erfdeel.
Tips
Bij vermoeden van financieel misbruik adviseert Achmea Rechtsbijstand om bewind aan te vragen. Als de rechter oordeelt dat de persoon in kwestie niet meer in staat is om zijn of haar persoonlijke financiële belangen goed te behartigen dan kan er een bewindvoerder worden benoemd. Dat kan zelfs degene zijn tegen wie het vermoeden van misbruik is gericht. Een bewindvoerder is verplicht om jaarlijks rekening en verantwoording af te leggen bij de rechtbank. Dat verkleint de mogelijkheid tot financieel misbruik aanzienlijk.
Als de ouder is overleden en de erfgenamen vermoeden financieel misbruik dan kunnen zij aangifte doen. Mocht een ouder niet volledig wilsbekwaam zijn, dan is het misbruiken van een volmacht of bankpas verduistering. Bij verduistering binnen familierelaties moet binnen drie maanden aangifte worden gedaan. Gebeurt dit te laat, kan kan de verdachte niet meer worden vervolgd. Om de wilsbekwaamheid van een ouder aan te tonen is het belangrijk om het medisch dossier in bezit te krijgen. De mogelijkheden voor nabestaanden zijn hiervoor de afgelopen jaren verruimd.
Bron: Achmea Rechtsbijstand