
Contant geld moet voor iedereen beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven. Contant geld heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Een wet om die functie te garanderen is op 25 maart naar de Tweede Kamer gestuurd.
De nieuwe wet verplicht grote banken om een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten in stand te houden. Hierdoor zal er in praktijk binnen een straal van vijf kilometer een werkende geldautomaat te vinden moeten zijn. Op dit moment zijn er vrijwillige afspraken, maar dat blijkt niet voldoende om de bereikbaarheid van contant geld in de toekomst te kunnen garanderen.
De wet regelt ook dat grote banken in de toekomst geen tarieven mogen bereken aan particuliere klanten die contant geld opnemen. Voor ondernemers komen er maximumtarieven.
Daarnaast regelt de wet dat klanten van grote en middelgrote banken voortaan bankbiljetten kunnen storten bij geldautomaten. Voor particulieren wordt dit gratis. Banken kunnen hiervoor het netwerk van Geldmaat gebruiken. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat toezicht houden op de naleving van de wet.
De Tweede Kamer heeft onlangs een voorstel aangenomen voor een acceptatieplicht van contante betalingen tot drieduizend euro. De Eerste Kamer moet nog over dit voorstel stemmen. Op dit moment wordt in kaart gebracht welke uitzonderingen er nodig zijn, bijvoorbeeld vanwege de veiligheid.