Verkeersovertredingen in het buitenland?

Getty Images

Binnenkort gaan wij weer heerlijk op wintersport. Mijn man houdt echter van lekker hard (soms te hard) doorrijden en als ik dan zeg dat hij dat niet moet doen, zegt hij steevast: ik let altijd goed op in het verkeer en ze sturen toch geen bekeuring vanuit Zwitserland of Italië en bovendien kraait er geen haan naar als ze deze wel sturen en ik deze niet zou betalen. Klopt dit wat hij zegt?

Het is wellicht waar dat dat het vroeger niet zo’n vaart liep als een automobilist in het buitenland een verkeersovertreding beging en de boete niet betaalde. Tegenwoordig is dit wel anders. Er zijn hierover namelijk betere afspraken gemaakt tussen de verschillende Europese lidstaten. Landen uit de Europese Unie mogen nu voertuiggegevens opvragen uit het Nederlandse kentekenregister van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Met die gegevens zullen de andere lidstaten eerst proberen de boete zelf te innen. Als dit echter niet lukt, wordt dit uit handen gegeven aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Nederland en zult u niet meer onder betaling uit komen.

Bent u het niet eens met een boete, dan kunt u bezwaar maken. Hoe dit moet (bij welke instantie en binnen welke termijn), staat meestal op de boete. Ga echter alleen in beroep als u kunt bewijzen dat de boete onterecht is. Anders loopt u het risico dat u nog meer moet betalen vanwege bijvoorbeeld administratiekosten.

Mijn advies luidt daarom allereerst om geen overtredingen te maken. Mocht de boete toch binnenkomen, dan is betalen vaak het meest wijs; hiermee voorkomt u hoge aanmanings- en incassokosten. Het loont meestal zelfs om de boete snel te betalen, omdat u dan bijvoorbeeld korting krijgt.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur