Cabernet sauvignon, merlot, pinot noir…. druivenrassen die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Maar weet je dat er nog zoveel meer druivenrassen zijn? En heel veel spannende, waarvan bijzondere wijnen worden gemaakt. Zoals deze drie, die ik speciaal uitzocht omdat ze zo goed passen in dit jaargetijde.
Fetească Neagră
Roemenië als wijnland is in Nederland nog niet heel bekend maar daar komt langzaam maar zeker veranderig in. Er komen namelijk prachtige wijnen vandaan, zoals de wijnen gemaakte van Fetească Neagră. Fetească Neagră (spreek uit als Fetjaskuh Neagruh) betekent zoveel als ‘zwart meisje’. De naam kreeg deze blauwe Roemeense druif door de donkere kleur die hij geeft aan een wijn. Zijn zusje (of broertje?) is namelijk wit en heet Fetească Alba: ‘wit meisje’.
Wijnen van Fetească Neagră kenmerken zich door hun vaak complexe maar toch soepele karakter. Rijpe pruimen en zwarte bessen, kruiden en witte peper vind je erin terug. Perfecte wijnen dus voor herfstige avonden en als begeleider van stoofpotjes en wildschotels.
Een mooi voorbeeld is de SELENE Fetească Neagră van Cramele Recas. Het is één van de topwijnen van het wijnhuis. De druiven komen van één speciale wijngaard en zijn handgeplukt. Hij is ongefilterd en houtgerijpt, wat hem zijn complexiteit geeft. De wijn is donker van kleur en lekker sappig met heeft veel fruit en kruidigheid naast tonen van tabak en koffie.
Pinotage
Nog zo’n aparte druif: de pinotage. Pinotage is een Zuid-Afrikaans inheems blauw druivenras. Het is een kruising tussen pinot noir en cinsaut, die in 1925 is ontwikkeld door professor Abraham Izak Perold, verbonden aan de universiteit van Stellenbosch. Kenmerken van wijnen die van dit druivenras worden gemaakt zijn vaak rond en zacht met donker (kersen-)fruit en een rokerig karakter. Zoals deze Pinotage van het wijnhuis SPIER, een van de meest bekende en moderne wijnhuizen uit Zuid-Afrika.
De Spier Estate Signature Pinotage smaakt heerlijk bij wild- en lamsvlees schotels, een grove paté of rood vlees van de BRAAI, de Zuid-Afrikaanse barbecue. Zelfs een stevige vis kan deze wijn aan, mits je hem op open vuur bakt. De rokerige tonen van de wijn versterken dan de combinatie met de vis.
Zinfandel
Als derde een warmbloedige wijn uit het zonnige Californië: de zinfandel. De meningen over zijn oorsprong zijn verdeeld. In het zuiden van Italië is hij namelijk te vinden onder de naam primitivo en ook Kroatië en Hongarije zijn beplant met gelijksoortige druiven. Hoe het ook zij: in Californië is zinfandel de grote trots. Opvallend bij wijnen van dit druivenras is het fruitrijke, zwoele en toch krachtige karakter. Rood en donker fruit, zwarte peper, vanille en confiture vind je in de meeste terug. De Diamond Collection Zinfandel van Francis Ford Coppola (juist ja, deze filmmaker is ook in het wijnmaken gedoken) is hiervan een uitstekend voorbeeld. Deze wijn heeft alle voornoemde karaktertrekken. Hij heeft veertien maanden op Franse barriques gerijpt, daardoor het hout aanwezig is, maar het fruit toch op de voorgrond blijft. Hij is zwoel, sappig en kruidig hen heeft ronde, soepele tannines. Uitermate geschikt bij wild, gevogelte of een stevige (peper-)steak.
Bron: www.anne-wies.nl
- Allewijnen