De Strada del Prosecco is de oudste wijnroute van Italië. Uit de heuvels boven Venetië komt de sprankelende wijn die heel Nederland inmiddels kent. En de streek biedt nog veel meer.
Wijn proeven of kopen? Let op de bordjes ‘Cantina’ langs de weg.
Ranke campaniles en Italiaans-chaotische marktpleintjes met fonteinen en goedgevulde terrassen bepalen het beeld in de dorpen en stadjes ten noorden van Venetië; op de heuvels buiten de dorpen zijn het de wijnranken die overal in het oog springen. Lange rijen wijnstokken buigen met de hellingen mee, op zoek naar de meeste zon. Hier, in het oosten van de regio Veneto, tussen de stadjes Valdobbiadene en Conegliano, wordt de frisse, licht parelende prosecco gemaakt, die sinds een aantal jaren ook ten noorden van de Alpen zo populair is. In september bewegen de plukkers zich behendig tussen de wijnranken door. Hun volle kratten leveren ze af bij de tractor die onder aan de helling staat te wachten om de nieuwe lading naar de druivenpers te rijden. Tussen de huizen van de dorpen hangt die kenmerkende, aardse geur van pas geperste druiven en de schillen die in grote hopen op de erven liggen.
In de herfst is de oogst in volle gang. De wijngaarden liggen op zuidelijk gerichte hellingen, op een hoogte tot 500 meter.
De meeste van de circa 150 wijnhuizen in dit gebied zijn al generaties lang in dezelfde familie. Francesco en Fernando Gatto namen het wijnhuis Azienda Agricola Campion in Valdobbiadene over van hun vader Gregorio. Hun wijngaarden liggen in het magistraal mooie gebiedje Cartizze, waar de allerbeste prosecco’s vandaan komen. “Het geheim van de prosecco is de cuve close-methode”, vertelt Fernando terwijl hij een glaasje aftapt uit een van de grote roestvrijstalen tanks in de wijnkelder. “Doordat de tweede gisting in de gesloten tank plaatsvindt, kan het koolzuurgas niet ontsnappen. Het gas lost op in de wijn en vormt zo de bubbels.” Er zijn overigens ook niet-mousserende prosecco’s: de frizzante heeft een wat lagere koolzuurdruk, de tranquillo heeft helemaal geen belletjes. De meest gedronken prosecco, die met de meest frisse bubbels, heet spumante.
Francesco en Fernando Gatto van wijnhuis Campion testen hun prosecco.Met 10 tot 11% alcohol is prosecco een relatief lichte drank.
De proseccostreek zit vol bezienswaardigheden. Van dorpse pleintjes met palazzi tot een imitatie-Pantheon.
De Strada del Prosecco, nog geen vijftig kilometer lang, loopt tussen de wijnstadjes Valdobbiadene en Conegliano. Dankzij de verschillende vertakkingen en andere wijnroutes kost het geen enkele moeite hier dagen rond te rijden. Sterker nog: het is een feest hier rustig te toeren. De glooiende heuvels tegen de uitlopers van de Alpen herbergen de mooiste verrassingen. Het romaanse klooster Abbazia Santa Maria in Follina, uit 1268 (!), is al vanaf half zeven ’s ochtends te bezoeken. De groteske tempel van beeldhouwer Antonio Canova in Passagno, geïnspireerd op het Pantheon, is eigenlijk totaal misplaatst in dit kleinschalige landschap, maar wel een bijzonderheid.Overal zijn wandelpaden die diep de wijngaarden in duiken. En wie over de Strada rijdt, ziet veel, heel veel bordjes ‘Cantina’: daar valt de frisse prosecco te proeven.
Maar vergeet ook de stadjes niet. Conegliano heeft allure door zijn brede avenue waar de terrassen zich aaneenrijgen (tip: Caffè Centrale), maar is tegelijkertijd dorps met zijn beschutte pleintjes met palazzi. Hoogtepunt is het castello, een hooggelegen ommuurd fort met vestingtorens, een klein parkje en natuurlijk het onvermijdelijke terras. Asolo, aan het andere uiteinde van de Strada del Prosecco, is minstens zo mooi en sfeervol. Ook hier een castello met uitzicht over de stad en een levendig marktplein met uitzicht over het dal. Na een warme herfstdag wil je niets liever dan hier in de verfrissende avondlucht zitten. Kijkend naar de dansende lichtjes in het dal, genietend van het Italiaanse geroezemoes. En een prosecco natuurlijk. Salute!
Het oude stadje Serravalle aan de rivier de Meschio was belangrijk in de Romeinse tijd. Keizer Augustus liet hier een militair fort bouwen ter verdediging van het gebied rond Venetië.
Prosecco praktisch
Hoe kom je er?
De prosecco-streek ligt ruim 1200 kilometer van Utrecht. Een comfortabel alternatief voor eigen vervoer is een vlucht in combinatie met een huurauto.Transavia vliegt minimaal vier dagen per week van Schiphol naar Treviso, nog geen 40 kilometer van het hart van het prosecco-gebied. T 0900-07 37 of
http://www.transavia.com.
Bij autobemiddelaar Sunny Cars kunt u een auto huren, af te halen vlak naast de aankomsthal in Treviso:
T 023-569 96 96 of
http://www.sunnycars.nl
De Strada del Prosecco
De Strada del Prosecco is met bordjes langs de weg gemarkeerd. Een handige kaart om erbij te hebben, is ‘A Guide to the Typical Food and Wine’. Hierop vindt u ook veel informatie over andere producten van eze streek, zoals ham, asperges, aardbeien, wild en noten. De kaart is op veel plaatsen gratis af te halen, bijvoorbeeld bij de kantoren van Ufficio IAT (VVV), bijvoorbeeld op het vliegveld van Treviso en in Conegliano: Via XX Settembre 61. http://turismo.provincia.treviso.it
Slapen tussen de stokken
Margherita en Cunegonda, de echtgenotes van Fernando en Francesco Gatto van Azienda Agricola Campion, schenken bezoekers van hun cantina zeven dagen per week graag een glaasje Campionprosecco. Met een hapje erbij. Langer blijven? De enthousiaste schoonzusters bestieren ook een comfortabele en sfeervolle agriturismo in de boerderij tussen de wijnstokken. Azienda Agricola Campion, Via Campion 2, San Giovanni di Valdobbiadene (TV). http://www.campionspumanti.it
Een andere mooie wijnboerderij om te bezoeken is Cantina Bernardi in
Refrontolo (even van de Strada del Prosecco af). Onder de prosecco’s van de gebroeders Bernardi zitten veel internationale prijswinnaars. Tijdens het proeven sta je naast de productieruimte waar de flessen worden gevuld, gekurkt, geëtiketteerd en verpakt. De vriendelijke broers zijn van harte bereid je alles van dichtbij te laten bekijken en uitleg te geven. Cantina Bernardi, Via Colvendrame 25, Refrontolo (TV).
http://www.cantinabernardi.it