Goed voorbereid op uw ski’s
Elk jaar trekken in de wintermaanden een miljoen Nederlanders naar de skigebieden. Daar brengen ze hun vakantie door of genieten van de après-ski. Ruim 61.000 mensen lopen jaarlijks een blessure op tijdens de wintersport. Hoe voorkomt u deze blessures en wat is er nodig voor een veilige skivakantie?
De uitvinding van ski’s gaat heel ver terug, tot in de oertijd zelfs. In de winter was het lastig jagen in de sneeuw. Glijden bleek een stuk makkelijker en zo is de ski uitgevonden. Toen waren het nog simpele plankjes, nu zijn ze een stuk geavanceerder.
Ski’s shoppen
Voor u gaat skiën, heeft u natuurlijk eerst een stel ski’s nodig. Bedenk eerst wat uw plannen zijn. Waar gaat u heen? Wilt u vaker skiën? Kiest u voor alpineskiën, freestyle skiën, Noords skiën of een andere variant? Dit helpt u met het zoeken naar de perfecte ski. Laat u door een specialist adviseren. Op basis van uw plannen kan hij of zij goed helpen met de keuze. Is dit uw eerste keer skiën of denkt u dat het bij één keer blijft, dan kunt u ook ski’s (en een skiuitrusting) huren.
Om het skiën makkelijker te maken bestaan er snowblades. Dit zijn korte ski’s met veel stabiliteit en bewegingsvrijheid. Op deze manier gaat het skiën vrijwel vanzelf.
Verdere benodigdheden
Voor skiën is er veel meer nodig dan alleen een stel ski’s. Er komt een hele uitrusting bij kijken. Deze bestaat onder andere uit:
- handschoenen
- helm
- skibroek
- skisokken
- skischoenen
- skistokken
- skibril
Een skibril, ook wel goggles genoemd, is heel belangrijk tijdens het skiën. De uv-straling in de besneeuwde bergen is erg sterk. De weerkaatsing van de sneeuw versterkt de zonnestralen en dat is schadelijk voor uw ogen en de huid rondom uw ogen. Bovendien verbrandt u sneller dus smeer uzelf goed in met een hoge beschermingsfactor. Daarnaast zijn skibrillen handig tijdens valpartijen en tegen de koude wind. Ze blijven namelijk stevig zitten en de wind kan er niet onder komen.
Skiblessures en ongelukken voorkomen
Jaarlijks lopen ongeveer 61.000 wintersporters blessures op. Hiervan belanden er circa 1.800 op de spoedeisende hulp. Dit komt omdat de meeste vakantiegangers zonder voorbereiding op pad gaan, terwijl wintersport erg veel vraagt van uw spieren en conditie. Deze blessures kunt u voorkomen. Zorg voor een goede basisconditie voor u op de latten stapt. Sporten is gezond en kunt u het beste het hele jaar door doen. Doe thuis alvast wat oefeningen die uw spieren sterker maken en uw uithoudingsvermogen vergroten.
Veel ongelukken ontstaan door onoplettendheid, oververmoeidheid en een verminderd reactievermogen. Rust dus goed uit. Ga na die lange reis in de auto eerst een nachtje goed slapen voor u vol enthousiasme de ski’s onderbindt. Draag altijd een helm tijdens het skiën. Hoofdletsel kan langdurige gevolgen hebben.
Goed om te weten
Tijdens het skiën kan er af en toe lawinegevaar zijn. Vlaggen geven aan of het gevaarlijk is of niet. Een gele vlag betekent dat het veilig is om te skiën, omdat er weinig lawinegevaar is. Een geel met zwart geblokte vlag betekent dat er een gemiddelde kans op lawinegevaar is en een zwarte vlag staat voor veel lawinegevaar. In dit laatste geval kunt u beter thuis blijven.
Controleer voortdurend de weersvoorspelling als u gaat skiën. Het weer in de bergen is onvoorspelbaar, de weersomstandigheden veranderen soms snel. Bedenk dat het onderaan een berg warmer is dan erbovenop. Draag daarom altijd meerdere laagjes kleding die u makkelijk uit en aan kunt doen.
Après-ski
Après-ski betekent letterlijk: na het skiën in het Frans. Dit houdt in dat u na het skiën nog uitgaat. Dansen, drinken en feesten bezoeken is voor velen een leuke bijkomstigheid van het skiën. Après-skiën kent ook risico´s. De skihutten waarin feesten gehouden worden liggen wel eens bovenop de piste. Zeker als u nog terug naar uw huisje of hotel moet skiën, is het verstandig om op te passen met alcohol.
- VeiligheidNL
- Management Team
- Wintersport.nl
- Sportinformatie