Nieuwste wintersporttrend
Veel wintersporters willen vroeg of laat wel eens wat anders. Nou, dat kan! Er is namelijk genoeg te doen in ijzige sneeuwgebieden. Wat dacht u bijvoorbeeld van snowkiten?
Als u ooit een keer op wintersport bent geweest, blijft u elke winter het verlangen voelen om naar de besneeuwde toppen en bepoederde hellingen terug te keren. Wintersport is verslavend. En toch, zelfs snowboarden gaat op een dag vervelen. Klamp u dan vast aan een snowkite!
Waar kunt u kiten?
Wanneer u gaat snowkiten suist u over de sneeuwvlakte van een gletsjer. In Nederland hebben we onze eigen variant van snowkiten: kitesurfing. Kitesurfers staan op een surfboard en laten zich met behulp van een gigantische, gedeeltelijk opblaasbare vlieger door de wind over het water trekken.
Als de wind goed staat en sterk genoeg is, ziet u overal kleurige vliegers en kiters die over het water snellen en spectaculaire sprongen maken. De rage groeit explosief en is vergelijkbaar met de eerdere gekte rond windsurfen. Kiten kan ook op het land en in de sneeuw. Snowkiten is de nieuwste en spannendste variant.
De techniek
De techniek van alle vormen van kiten is vrijwel hetzelfde. Als u dus al kunt kitesurfen, bent u bij snowkiten in het voordeel. Afhankelijk van hoe hard het waait, wordt er gevliegerd met kites die een oppervlakte hebben van 6, 8, 10, 12, 14, 16 of 18 vierkante meter.
U staat bij het snowkiten op gewone snowboards of ski's. Het snowkiten vindt meestal plaats op de sneeuw van bevroren bergmeren, gletsjers of hogere sneeuwplateaus. Op een normale skipiste zult u niet veel snowkiters tegenkomen, want voor deze sport heeft u een horizontale vlakte nodig.
De snelheden die op ijs en sneeuw worden bereikt zijn duizelingwekkend. Ze zijn nog verbluffender dan de snelheden die op het water worden gehaald. Door de glijkracht heeft een snowkiter immers veel minder wind nodig om hard over de sneeuw te snellen.
Sensatie
Suizen over een oneindige witte vlakte is een verslavend gevoel. Ook de sprongen die met behulp van sneeuwschansen worden gemaakt, overtreffen de 'normale' kitesurfjumps. Sprongen van tien meter hoog en vijftig meter ver zijn heel normaal.
Tijdens het springen krijgt de kiter het gevoel dat hij vliegt. Maar pas op! U zult bij snowkiten niet snel een nat pak krijgen, maar u kunt wel van alles kneuzen of breken. Een helm en lichaamsbeschermers zijn daarom absoluut aan te raden wanneer u gaat snowkiten.
Wilt u ook gaan kiten? Kitesurf- en snowkitescholen over de hele wereld zijn te vinden op www.kite-schools.com.