Van zachte lens tot superlens
Heeft u er genoeg van om elke dag een bril te moeten dragen? Dan kunnen contactlenzen uitkomst bieden. Maar niet iedereen kan contactlenzen verdragen. En soms is de afwijking van het oog zodoende dat een lens op maat niet mogelijk is. Laat u daarom goed adviseren door een gespecialiseerde opticien.
De meeste mensen kunnen zonder problemen contactlenzen dragen en vooral jonge mensen zijn fan van de kleine lensjes, die het uiterlijk ongemoeid laten.[ITEMADVERTORIAL]
Voordelen contactlenzen
Bij vrouwelijke lensdragers is ijdelheid zelfs reden nummer één om voor lenzen te kiezen en mannelijke lensdragers geven in enquêtes aan contactlenzen te prefereren, omdat het veilig is tijdens het sporten.
Contactlenzen hebben nog meer voordelen ten opzichte van een bril:
- Met een beetje routine zijn de lenzen gemakkelijk in het oog te plaatsen en wanneer de pasvorm optimaal is (dus wanneer de contactlens mooi op het oog ligt) zult u al snel vergeten dat u lenzen draagt.
- Met contactlenzen kunt u alles doen wat u wilt. Zelfs zwemmen is mogelijk. U hoeft niet bang te zijn voor uw tegenstanders bij contactsporten (denk aan barsten in de glazen of verbrijzelde monturen).
- Een contactlens beslaat niet.
- Een zonnebril hoeft niet op sterkte gemaakt te worden wanneer u lenzen draagt.
- Contactlenzen zijn niet gevoelig voor modetrends, brillen daarentegen wel.
- Het belangrijkste voordeel is het grote blikveld en natuurlijke zicht dat een contactlens verschaft. Anders dan bij een bril treedt er geen vervorming op aan de randen en geen verkleining (bij negatieve glazen), dan wel vergroting (bij positieve glazen).
Zachte lenzen versus harde lenzen
Veruit de meeste lenzendragers kiezen voor zachte lenzen (64 procent) door de prettige pasvorm en gemakkelijke gebruiksvoorwaarden. Zachte lenzen zijn flexibeler dan harde lenzen (vandaar de prettige pasvorm, want de lens vormt zich naar de oogbol). Dit kan in het begin wat problemen opleveren met het aanbrengen van de lens op het oog. Maar oefening baart kunst.
Het inbrengen van harde lenzen is weliswaar gemakkelijk, maar aan harde lenzen moet u wel wennen. Bouw het aantal draaguren langzaam op. Waar u zachte lenzen direct zonder problemen kunt dragen, zullen harde lenzen u in de eerste tijd frustreren. Uw ogen tranen en u voelt de lenzen duidelijk zitten. Na twee weken zijn uw ogen aan de lenzen gewend.
Als het om een prijsoverweging gaat zijn harde lenzen goedkoper dan zachte lenzen, omdat harde lenzen gemiddeld twee tot drie jaar meegaan en zachte lenzen hoogstens twee jaar.
Zachte lensdragers kiezen meestal voor dag-, maand- of halfjaarlenzen, omdat zachte lenzen sneller vies worden. Daarbij komt dat zachte lenzen altijd in vloeistof bewaard moeten worden om uitdroging te voorkomen.
Nachtlenzen
U kunt ook kiezen voor nachtlenzen. Zoals de naam al doet vermoeden, draagt u deze lenzen inderdaad 's nachts. 's Morgens doe je de lenzen uit en kunt u de hele dag goed zien. De hele dag goed zicht is echter relatief, want het effect houdt gemiddeld 6-8 uur aan.
Nachtlenzen zijn alleen geschikt voor mensen met een lichte minafwijking (dat wil zeggen dat u moeite hebt met veraf zien, maar dan wel in geringe mate) of mensen met een cylindrische afwijking.
De opticien kan u vertellen of nachtlenzen geschikt zijn voor u. Laat u wel goed voorlichten over de mogelijke bijwerkingen. Nachtlenzen kunnen namelijk leiden tot een zuurstoftekort aan het oog en met name aan het hoornvlies.
Dit gebeurt normaal al wanneer u slaapt, maar nachtlenzen kunnen dit verergeren met ontstekingen of beschadigingen aan het hoornvlies tot gevolg. Dit komt echt niet snel voor. Sowieso loopt u met alle lenzen iets meer risico wat betreft ontstekingen, dan wanneer u een bril draagt.
Kleurlenzen
Met gekleurde lenzen kunt u de kleur van uw ogen veranderen. Er zijn ook kleurlenzen op sterkte verkrijgbaar. Maak gebruik ze alleen voor bepaalde gelegenheden! Lees sowieso goed de gebruiksaanwijzing. Kleurlenzen bevatten andere materialen en stoffen dan de standaardlenzen, waardoor u er wellicht niet tegen kan.