Welke zonnebril past het beste bij jouw gezicht?

3 tips voor het vinden van de juiste bril

Zonnebrillen
Getty Images

Het beschermen van je ogen is essentieel voor je ooggezondheid. Een goede zonnebril is daarvoor hard nodig. Maar dan moet je hem wel dragen natuurlijk. Daarom is het belangrijk een zonnebril te kiezen die echt bij je past. Dan draag je hem namelijk het vaakst. Met deze tips vind jij de perfecte zonnebril én houd je de glazen mooi.

Het uitkiezen van een geschikte zonnebril is niet gemakkelijk. Je wilt een bril die mooi staat en goed blijft zitten. De glazen moeten natuurlijk goed beschermen en de bril moet eventueel op sterkte zijn. Maar hoe vind je die ene zonnebril die perfect voor jou is?

1. Weet wanneer je je zonnebril draagt

Bij de aanschaf van een zonnebril is het belangrijk om te weten wanneer je hem het vaakst draagt. Zit je veel op de weg of op het water, dan is een bril met gepolariseerde glazen een aanrader. Houd je van fietsen, dan wil je er eentje die je ogen goed beschermt tegen de wind. Is het een bril voor op een terrasje, dan wil je misschien ‘gewoon’ een trendy model. Gepolariseerde glazen zijn dan een goede keuze. Deze verminderen niet alleen de lichtintensiteit, maar nemen ook de schittering van licht weg. En dat kijkt heel fijn!

Weten wanneer je een zonnebril draagt is ook belangrijk voor de kleur glazen. Zo zijn bruine, grijze en groene tinten kleurneutraal en helpen ze de vermoeidheid van je ogen te verminderen. Deze glazen zijn ideaal tijdens het wandelen, klimmen, joggen of vissen. Een zonnebril met bruine glazen is ideaal tijdens het golfen, voetballen, wandelen of autorijden. Die glazen blokkeren namelijk blauw licht, waardoor het verschil tussen een object en een groene achtergrond wordt vergroot. Bij de opticien zijn al deze kleuren ook verkrijgbaar in een gepolariseerde variant.

2. Ontdek welk montuur het best bij je gezicht past

Of een zonnebril je echt goed staat, heeft te maken met de vorm van je gezicht. De juiste bril is er immers eentje die jouw gelaatstrekken het best tot zijn recht laat komen. Als je een rond gezicht hebt, kies je bijvoorbeeld liever geen rond montuur. Vierkante en rechthoekige zonnebrillen laten je gezicht optisch langer en slanker lijken. Brillen met een smal montuur versterken dit effect. Met een ronde of ovale zonnebril verzacht je de scherpe gelaatstrekken van een vierkant gezicht. En heb je een hartvormig gezicht, dan staat een pilotenbril of wayfarer zonnebril (het model van een klassieke Ray-ban) je goed. Dat zijn zonnebrillen die je kin zachter laten lijken zonder je bredere voorhoofd te benadrukken. Is jouw gezicht ovaal? Dan kan je eigenlijk alle brillen goed hebben, maar staat een vlindervorm je het allerbeste.

Overigens moet het perfecte model niet alleen bij je gezicht passen maar ook voldoen aan de UV-beschermingsrichtlijnen. Dat houdt in dat er geen zonlicht langs de boven-, onder- of zijkant in je ogen kan schijnen. Ook moet het montuur groot genoeg zijn om je ogen volledig te beschermen tegen zonlicht. De kans dat een standaard zonnebril van een rek perfect past is dus best klein. Een opticien stelt elke bril af op jouw gezicht. 

3. Check de glazen

We zeiden het al eerder: voor je ooggezondheid is een goede zonnebril onmisbaar. Op lange termijn vergroot zonlicht namelijk de kans op oogaandoeningen, zoals staar en maculadegeneratie. Voor de juiste bescherming zoek je naar een zonnebril met 100 procent UV-bescherming. Dit kun je snel zien aan de melding 'UV400' of '100% UV'.  Je opticien kan je hier natuurlijk bij helpen. Bovendien kun je daar je glazen ook op sterkte bestellen. 

Een andere eis waar goede zonnebrilglazen aan moeten voldoen is de CE-markering. Die zegt iets over de kleurintensiteit van de glazen en geeft aan in hoeverre de zonnebril je ogen beschermt tegen verblinding. Een CE-markering wordt altijd gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. CE-3 heeft tussen de 82 procent en 92 procent lichtabsorptie en beschermt daarmee voldoende tegen fel zonlicht. Doe je aan watersport, dan is CE-4 met een lichtabsorptie van meer dan 92 procent het meest geschikt. Maar let op: voor het verkeer wordt zo'n bril juist afgeraden, omdat de glazen zo donker zijn. Dat maakt een zonnebril met CE-markering categorie 3 het meest ideaal voor het dagelijks leven. Deze beschermt je ogen tegen verblinding op zonnige dagen en is ook veilig tijdens het autorijden.

Zo houd je je glazen mooi

Veel mensen weten het niet, maar als de glazen van je zonnebril krasjes of beschadigingen hebben, krijgen de UV- stralen alsnog de kans om door het glas heen te komen. Hierdoor geeft de zonnebril dus geen optimale bescherming meer. Doe je daarom voordeel met onderstaande tips.

  • Bewaar je zonnebril altijd in een koker of hoesje
  • Probeer je bril twee keer per week schoon te maken. Spoel je zonnebril met lauwwarm water af om het meeste vuil weg te spoelen en gebruik een brillenspray om de zonnebril mee schoon te maken waarna je hem afdroogt met een brillendoekje. Vergeet niet deze regelmatig te wassen. Gebruik geen wasverzachter, want dat maakt het doekje ongeschikt om je zonnebril te reinigen.
  • Gebruik nooit schoonmaakmiddel of zeep (vooral niet met citroentoevoegingen). Deze zure zeepsoorten kunnen de zonnebril – met name de coating van de glazen – beschadigen.
  • Gebruik ook geen zakdoekje, keukenpapier of theedoek. Hierin zitten vaak kleine stukjes materiaal verwerkt, waardoor je krassen krijgt of je coating van je glazen beschadigt.
  • Leg je zonnebril altijd neer op zijn pootjes en nooit op de glazen; door het schuiven kunnen er krassen ontstaan.
  • Laat je zonnebril regelmatig afstellen door je opticien. Als je je zonnebril vaak draagt, wordt hij losser om het hoofd. Daardoor kan je zonnebril ook van je hoofd af schuiven en beschadigen.
  • Houd je zonnebril nooit onder heet water. De coating van het montuur bestaat uit verschillende dunne laagjes, die door de temperatuurwisseling kunnen barsten. Laat je zonnebril met zomerse temperaturen dus ook niet buiten liggen.



 

 

Auteur