Zo kun je veilig kijken naar de gedeeltelijke zonsverduistering

Aankomende zaterdag, 29 maart, is een gedeeltelijke zonsverduistering te bewonderen in Nederland. De maan schuift dan korte tijd voor de zon.
De zonsverduistering, oftewel eclips, begint om 11.17 uur en eindigt om 13.04 uur. Tijdens dit tijdsbestek lijkt het alsof er een hap uit de zon wordt genomen. De verduistering start met de bovenkant va de zon, waarna de 'hap' naar links verschuift. Het hoogtepunt van de verduistering vindt volgens weerbureau Weeronline plaats rond 12.10 uur, waarna zo'n 24 procent van het zonoppervlak bedekt zal zijn.
Als het ergens op de wereld tot een gedeeltelijke zonsverduistering komt, is er ook vaak sprake van een algehele zonsverduistering. Maar dat is deze keer niet het geval.
Veilig kijken naar de zonsverduistering
Let op: je moet nooit zonder je ogen te beschermen recht in de zon kijken. Dat kan blijvende oogschade veroorzaken. Met een zogeheten eclips-bril kun je veilig kijken naar de zonsverduistering. Deze houdt de meest schadelijke UV- en infraroodstraling tegen. Heb je zo'n bril niet? Dan kan je het zonlicht projecteren op een vlakke ondergrond. Gebruik bijvoorbeeld een vergiet of perforeer een aantal gaatjes in een A4 en laat de zon door de gaatjes heen schijnen. In de projectie op het oppervlak zie je dan dat er een hapje uit de zon is genomen.
Of het verschijnsel goed te zien is, hangt nog wel even af van het weer. Het is nog onduidelijk of het helder en onbewolkt is.
- Weeronline