Bescherm uzelf tegen uv-stralen
Een huid die regelmatig flink verbrandt, is voor altijd beschadigd. Ook bent u na het zonnen vatbaar voor infecties. Zorgzaam zonnen is dus nodig. Een goede bescherming bestaat uit een verzorging voor- en achteraf. Hoe doet u dat en waarmee?
Op een mooie zomerdag genieten van de zon is heerlijk, maar heeft na langere tijd ook nadelige gevolgen. Door verbranding veroudert de huid erg snel, waardoor u eerder rimpels krijgt dan normaal. De dagen nadat u te lang in de zon hebt gezeten, bent u extra vatbaar voor infecties, zoals koortslip. Ook loopt u het risico op een zonnesteek. Op lange termijn kunt u zelfs de oogziekte staar of huidkanker krijgen. Verstandig zonnen is dus hard nodig om uw huid en ogen niet blijvend te beschadigen.
Bescherming
Tot op zekere hoogte beschermt de huid zichzelf. Onder invloed van zonlicht maakt de huid pigment aan, waardoor u bruin wordt. Zonnestralen krijgen zo minder kans om in de huid door te dringen. Kleine kinderen vormen nog bijna geen pigment, waardoor zij van nature onvoldoende beschermd zijn. Daarom is het erg belangrijk kleine kinderen goed in te smeren.
Bij volwassenen bepaalt de dikte van de huid, samen met de hoeveelheid pigment, het huidtype. Hoe dikker en donkerder de huid, hoe minder kans op verbranding. Toch is het altijd noodzakelijk om de huid extra te beschermen met een zonnebrandmiddel. Het beste kunt u zich voor het zonnen dus goed insmeren met een zonnebrandcrème. Het zonnefilter in deze crèmes houdt schadelijke uv-stralen tegen. Op deze manier zorgt de crème ervoor dat de huid niet verbrandt, minder snel veroudert en dat zich later geen huidkanker kan ontwikkelen.
Huidtypes
Welke soort crème bij uw huid past, is afhankelijk van uw huidtype. In de tabel hieronder kunt u zien wat voor huidtype u heeft en met welke factor zonnebrandcrème u zich moet insmeren om niet te verbranden.
Huidtype 1 | factor 30 |
Huidtype 2 (licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam) | factor 15-20 |
Huidtype 3 (vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin) | factor 10-15 |
Huidtype 4 (iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel) | factor 5-10 |
Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype | factor 30 ! |
Het type crème dat u gebruikt is ook afhankelijk van de sterkte van de zon (en de tijd die u wilt zonnebaden. De sterkte van de zon - de zonkracht - wordt uitgedrukt in een cijfer. Hoe sterker de zonkracht, hoe meer uv-straling, hoe sneller u verbrandt. Met de volgende formules kunt u uitrekenen hoe lang u onbeschermd in de zon kunt zitten:
Huidtype 1: maximale tijd in de zon = 67 minuten / zonkracht
Huidtype 2: maximale tijd in de zon = 100 minuten / zonkracht
Huidtype 3: maximale tijd in de zon = 200 minuten / zonkracht
Huidtype 4: maximale tijd in de zon = 300 minuten / zonkracht
Factor
De beschermingsfactor in een antizonnebrandmiddel verlengt het aantal minuten dat iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Met beschermingsfactor 8 kan iemand met een gevoelige huid bijvoorbeeld 8 x 10 minuten = 80 minuten de zon in zonder te verbranden. Opnieuw insmeren na tachtig minuten verlengt deze tijd niet. Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat het bruin worden niet tegen.
Een belangrijke tip: ga niet te zuinig met zonnebrandcrème om. De filters in de producten werken optimaal wanneer ten minste 30 ml per keer over het lichaam wordt uitgesmeerd. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft.
Tien gouden regels
Op initiatief van de Nederlandse Kankerbestrijding Koningin Wilhelmina Fonds, hebben deskundigen op het gebied van uv-straling en huidaandoeningen tien richtlijnen opgesteld:
- Geniet van de zon, maar doe dat wel met mate - ook als u een goede zonnebrandcrème gebruikt.
- Voorkom verbranding. Laat de huid eerst voorzichtig wennen aan de zon en blijf de eerste dagen niet te lang in de felle zon. Uw huid kan zich zo wat verdikken en langzaam bruin worden, waardoor hij een natuurlijke bescherming biedt tegen verbranding.
- Zoek de schaduw op tussen twaalf en drie uur 's middags, de zon is dan het sterkst. Dit geldt vooral in de Benelux. In andere landen kan dit anders zijn, informeer hiernaar op uw vakantieadres.
- Draag in de volle zon een pet of hoed en gebruik een zonnebril, om een zonnesteek te voorkomen.
- Bescherm uw huid met een goede zonnebrandcrème. Ook wanneer u al een bruine teint heeft. Wees bovendien voorzichtig in de bergen, waar de stralen intenser zijn. Denk erom dat bewolking en wind de intensiteit van de stralen niet altijd verminderen, ook al voelt het niet warm aan. Wees ook voorzichtig met medicijnen en alcohol in de zon. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw huisarts.
- Neem alleen een zonnebad - in de zon of onder de zonnebank - als u minimaal 16 jaar bent en huidtype 2, 3 of 4 heeft.
- Volg de gebruiksaanwijzing van de zonnebank nauwkeurig op.
- Vraag in een zonnestudio altijd om persoonlijk advies en houd rekening met de schadelijke gevolgen van de zonnebank.
- Ga niet in de zon en zeker niet onder de zonnebank als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld jeuk, uitslag of snelle verbranding. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw huisarts.
- Bij sommige huidaandoeningen helpt uv-straling, bij andere juist niet. Hiervoor bestaan speciale zonnebanken. Vraag uw huisarts om advies.
Zijn zonnebrandcrèmes veilig?
Soms duiken er geruchten op dat zonnebrandcrèmes - en dan vooral de filters in deze producten - schadelijk zouden zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Zürich denken dat sommige uv-filters mogelijk kankerverwekkend zijn. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) oordeelt echter anders. Volgens hen is er niets mis met onze zonnebrandproducten.