Let op bij geneesmiddelengebruik bij warmte
Tijdens extreme hitte lopen mensen die bepaalde geneesmiddelen slikken extra risico. Mensen die een verminderde nierfunctie hebben bijvoorbeeld. Maar ook mensen met een psychische aandoening, die lithium slikken. Op welke symptomen moet je letten als je medicijnen slikt tijdens uitzonderlijk warme dagen?
Het slikken van bepaalde geneesmiddelen en hitte gaan niet goed samen. Mensen die medicijnen gebruiken wordt dan ook aangeraden bij uitzonderlijke warmte voldoende te drinken en in de gaten te houden of ze vreemde bijwerkingen van hun middelen ervaren.
Wie lopen extra risico?
Mensen die plaspillen slikken, of medicijnen voor bij een verminderde nierfunctie doen er goed aan om tijdens warme dagen meer te drinken. Maar ook mensen met diabetes, Parkinson-patiënten en mensen met luchtwegaandoeningen krijgen het advies hun vochtgehalte goed op peil te houden. Mensen die een psychische aandoening hebben en daarvoor lithium slikken moeten ook extra drinken. Soms wordt bij hen zelfs de dosering aangepast aan de warmte of wordt er in overleg met de specialist besloten tijdelijk te stoppen met dit middel.
Water- en zouthuishouding
Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Mensen die geneesmiddelen slikken om vocht af te voeren, zoals bijvoorbeeld plaspillen, lopen daarom een verhoogd risico op uitdroging. Ook middelen die de warmteafgifte door het lichaam belemmeren doordat ze bijvoorbeeld de transpiratie beperken of de temperatuurregeling door de hersenen verstoren.
Bepaalde geneesmiddelen maken de effecten van de hitte nog erger. Voorbeeld daarvan zijn geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk. Ook bepaalde migrainemedicijnen, schildkliermiddelen en middelen tegen allergie kunnen bij warmte voor ongewenste bijwerkingen zorgen. Soms is het nodig om bij dagenlange warmte de dosis tijdelijk te verminderen of zelfs even te stoppen met de behandeling. Twijfel je of dit voor jou nodig is, dan is het verstandig even te overleggen met de huisarts of apotheker.
Sommige medicijnen kunnen een stijging van de lichaamstemperatuur uitlokken, zelfs wanneer er geen hittegolf is. Gebruik ervan tijdens een periode van uitzonderlijke hitte kan een zonnesteek verergeren. Hierbij gaat het vooral om neuroleptica, antidepressiva, migrainemiddelen en sommige kalmeringsmiddelen. Wanneer je deze medicijnen gebruikt, is het dus verstandig even met de apotheker te overleggen wanneer je een van onderstaande symptomen ervaart.
Gevaarlijke symptomen bij hitte:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Concentratieverlies
- Spierkrampen
- Diarree
- Duizeligheid
- Flauwte
- Knack