Zo ga je om met extreme hitte

Tips voor tijdens een hittegolf

Getty Images

Extreme hitte is voor niemand plezierig. Kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een chronische aandoening kunnen er zelfs serieuze gezondheidsklachten van krijgen. Daarom enkele tips om uw huis en leefstijl aan te passen aan de weersomstandigheden.

Extreem warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of zelfs bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag.

Nationaal hitteplan

Om kwetsbare groepen tegen extreme hitte te beschermen, neemt de overheid maatregelen wanneer tropische temperaturen dreigen. Dit noemen we het Nationale Hitteplan, in 2007 opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD-Nederland. De bedoeling is dat er een preventieve werking van uitgaat. Mensen die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en daklozen krijgen extra informatie en tips over het omgaan met hitte.

Risicogroepen

Ouderen vormen de grootste risicogroep voor klachten die verband houden met warm weer. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

Als u ouder wordt, werkt uw lichaam niet meer zo effectief. U heeft minder dorst, uw nieren werken minder goed en ook koelt uw lichaam minder makkelijk af met zweten. Hierdoor kunt u sneller gaan uitdrogen.

Extra risico

Daarbij lijden senioren vaker aan ziektes die zorgen dat ze minder goed tegen de hitte kunnen, zoals hart- en longaandoeningen, nierziekte, suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen. Zelfs een simpele infectie met braken en diarree kan bij hitte flinke uitdroging veroorzaken. Medicijnen, zoals plastabletten, kunnen uitdroging in de hand werken en zelfs psychofarmaca kunnen gevaarlijk zijn: door de kalmerende werking kan de patiënt minder alert zijn en niet voldoende op zijn drinkpatroon letten.

 

Drinken en verkoeling

  • Drinken: drink elke dag twee liter water. Het liefst water en geen alcohol. Behalve water kunt u ook vruchtensappen, bouillon, sportdrankjes en melk drinken.
  • Ga voorbereid op pad: neem een fles water mee, draag lichtgekleurde kleding van katoen of linnen en draag iets op uw hoofd.
  • Houd een siësta: blijf tussen 11 en 16 uur binnen en doe gedurende die uren geen grote inspanninen. Geef uzelf een tropenrooster en doe een verfrissend middagslaapje.
  • Eet gezond: groentes en fruit bevatten behalve water ook veel vitamines en zouten. Bedenk dat het 'hondsdagen' zijn; door de hitte bederft voedsel snel. Bewaar etenswaren niet te lang en houd ze goed gekoeld. Een voedselinfectie kunt u nu niet gebruiken.
  • Zoek verkoeling. Maak uw gezicht, hals en polsen nat. Neem een niet te koude douche, een voetenbadje, leg een natte handdoek in de nek of bespuit uzelf met de plantenspuit. Een ventilator kan ook helpen.
  • Schakel hulp in: bij gebruik van plasmedicatie, laxantia of psychofarmaca kunt u overleggen met uw huisarts of apotheker om tijdelijk de dosering aan te passen. Ook kunnen zij extra informatie geven als er gevaar is voor uitdroging.

Hoge zonkracht

Extreme hitte gaat vaak gepaard met hoge zonkracht, waardoor huidverbranding op de loer ligt. Hiermee loopt u een groter risico op huidkanker. Bij zonkracht 6 tot 7 kan de zongevoelige huid al na 15 tot 20 minuten verbranden. Dat is niet direct zichtbaar: over het algemeen kleurt de huid pas enkele uren later rood. Tussen 11 en 16 uur is de zon op haar sterkst. En vergis u daarbij niet: de zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur! Goed insmeren, met een hoge factor is belangrijk. Verder is het verstandig om tussen 11 en 16 uur uit de zon te blijven.

 

Koel in huis

Nu houdt u de hitte in elk geval uit uw lijf, maar hoe houdt u de warmte uit de woonruimte?

  • Houd de zon buiten: houd de lamellen, luxaflex of gordijnen gesloten en doe de zonneschermen of screens naar beneden. Sluit deuren en ramen. Zo gauw de zon onder is, kunt u gaan luchten. Doe dan zoveel mogelijk ramen open. Als dit niet kan, zorg dan dat zoveel mogelijk ventilatieroosters open staan.
  • Zet elektrische apparaten uit: elektrische apparaten zorgen voor warmte. Als je apparaten zoals de tv, lampen en computer niet gebruikt, schakel ze dan uit.
  • Slaap fris. Zorg dat uw beddengoed luchtig is en vervang het donzen of wollen dekbed door een dun katoenen dekbed. Ventileer de slaapkamer goed, zonder dat het tocht.
  • Gebruik een ventilator, maar zorg er wel voor dat deze niet direct op u gericht staat. Vermijd grote temperatuursverschillen en tocht. 

Oogje in het zeil

De zomerperiode is een tijd waarop veel mensen op vakantie zijn. Vooral mensen met weinig sociale contacten blijven dan alleen achter. Het is dus belangrijk dat u goed op elkaar blijft letten. Bel op afgesproken tijden op of vraag anderen u te bellen. Ook kunt u een abonnement op een alarmsysteem nemen.

Als u als mantelzorger op vakantie gaat, zorg dan dat u de zorg overdraagt aan buren, familieleden of de thuiszorg. Geef hen een lijst met belangrijke telefoonnummers. Overhandig de huissleutel aan een vertrouwd persoon en bel zelf op afgesproken tijdstippen op.

Tips om de auto voordelig koel te houden >>

Auteur