Oudere betaalt teveel zorgpremie

Getty Images

Ouderen hebben vaak onnodige aanvullingen op de basisverzekering en voor de noodzakelijke aanvullende zorg betalen ze vaak een te hoge premie. Ook blijven 65-plussers het langst zitten bij hun verzekeraar. Hierdoor betalen ze gemiddeld ruim 500 euro meer dan ouderen die kiezen voor een beter passende zorgverzekering.

Dit blijkt uit een onderzoek van Independer en Kantar TNS. Uit analyse blijkt dat ouderen vaak hun oude zorgverzekering aanhouden, terwijl de zorgbehoeften veranderen. Daardoor zitter er vaak vergoedingen in waarvan ze niet of nauwelijks gebruik maken, zoals een uitgebreide tandartsverzekering, buitenlanddekking, anticonceptiemiddelen en alternatieve geneeswijzen. Ook kiezen ouderen vaak voor preventief verzekeren van zaken die nog niet aan de orde zijn, zoals uitgebreide dekking voor fysiotherapie.

Meer risico

Uit ander onderzoek blijkt dat mannen zich minder uitgebreid verzekeren dan vrouwen. Mannen kiezen vaker voor het maximale eigen risico en ze sluiten minder aanvullende zorgverzekeringen af. Dit concludeert vergelijkingssite Pricewise op basis van eigen gegevens van overstappers in 2015 en 2016. Van de mannen koos vorig jaar ruim een kwart voor het maximale eigen risico. Bij de vrouwen was dit zeventien procent. Dit jaar vallen die percentages waarschijnlijk lager uit. Bij de aanvullende verzekeringen kiezen mannen gemiddeld voor 1,6 extra dekkingen. Bij vrouwen is dat 1,9. Het verschil is het grootst bij alternatieve geneeswijzen. Vrouwen (16 procent) sluiten deze module twee keer zoveel af als mannen (8 procent).

Overstappen

Het opzeggen van de oude zorgverzekering is mogelijk tot het eind van het jaar. Een nieuwe zorgverzekering kan de hele maand januari worden afgesloten. Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht.

Bron: weblog.independer.nl/persbericht/oudere-betaalt-gemiddeld-500-euro-aan-zorgpremie/

Auteur