Wisselen van zorgverzekeraar

Getty Images

Het is weer overstapseizoen voor de zorgverzekering. 72 procent van de consumenten hadden dit jaar een polis waarvoor een goedkoper, (bijna) gelijk alternatief bestond, zo bleek uit een rapport van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en ACM (Autoriteit Consument & Markt) van juni dit jaar. Gemiddeld betalen deze verzekerden 93 euro meer dan als ze het goedkoopste alternatief hadden gekozen. Overstappen kan dus tientallen euro's per jaar schelen.

Het komend jaar stijgen de premies voor de zorgverzekering met 5,7 procent. Dat komt neer op 76 euro per jaar. Van vrijwel alle basisverzekeringen zijn de premies omhoog gegaan. Sinds 2014 is de zorgverzekeringspremie met maar liefst 25 procent gestegen van gemiddeld 94 euro per maand tot 118 euro per maand in 2019. Van de grote vier verzekeraars heeft Zilveren Kruis met 126,95 euro de duurste natura verzekering, gevolgd door CZ met 124,80 euro en Menzis met 122,00 euro. De voordeligste is VGZ met 120,95 euro. De allergoedkoopste naturaverzekering is Zekur met 98,50 euro per maand. Dit is een budgetverzekering, waar je bij slechts een beperkt aantal zorgverleners terecht kan.

Collectieve verzekering

Ongeveer twee op de drie van de verzekerden heeft een collectieve verzekering. Dat lijkt voordelig, omdat de verzekering tot tien procent korting geeft, maar in werkelijkheid is een collectieve verzekering lang niet altijd voordeliger, zo bleek ook uit de uitzending van Radar begin december. Dit consumentenprogramma concludeerde dat een collectief verzekerde gemiddeld 10 euro per maand meer aan zorgpremie kwijt is dan met een individuele zorgverzekering. Die premie is hoger doordat via de aanvullende verzekering meer verzekerd kan zijn dan noodzakelijk is. Vooral collectieve verzekeringen via de werkgever kijken niet naar de individuele zorgbehoefte, maar kiezen voor een ruime aanvullende verzekering.

Het is dan ook verstandig om de aanvullende verzekering eens goed te bekijken. Zijn er overbodige dekkingen, dan kan de overstap naar een individuele polis voordeliger uitpakken, zelfs met het verlies van de collectiviteitskorting. Overigens wil de minister de korting vanaf 2020 verlagen tot maximaal vijf procent.

Eigen risico

Gezonde mensen die voor komend jaar geen tot weinig zorgkosten verwachten, kunnen een hoger eigen risico nemen. Het verplichte eigen risico is 385 euro en dat kan met 500 euro worden verhoogd tot 885 euro. In ruil hiervoor is de premie lager. De korting op de premie verschilt per verzekeraar. Ze liggen tussen de 15 en 25 euro per maand. Een bezoek aan de huisarts valt NIET onder het eigen risico. Een simpele rekensom leert dat bij een gemiddelde korting van 20 euro je jaarlijks 240 euro bespaart op de premie. Als je één keer in de twee jaar naar het ziekenhuis moet, speel je ongeveer quitte. Gebruik je minder vaak zorg, dan is een hoger eigen risico dus per saldo voordeliger.

Budgetpolis

Budgetpolissen zijn de voordeligste zorgverzekering, maar een verzekerde kan slechts bij een beperkt aantal zorgverleners terecht. Sommige budgetverzekeringen hebben met zestien ziekenhuizen in heel Nederland een contract afgesloten. Wie naar een zorgverlener gaat waarmee de verzekering geen contract heeft, moet zelf een deel van de rekening betalen. Dat kan oplopen tot twintig procent. Op een ziekenhuisrekening is dat een fors bedrag.

Wie een budgetpolis overweegt, doet er heel verstandig aan eerst goed te controleren of deze verzekering een contract heeft afgesloten met ziekenhuizen – en andere zorgverleners – in de buurt. Iedere verzekeraar heeft dat op zijn site vermeld. Zijn er onvoldoende zorgverleners in de buurt, dan is het afsluiten van een budgetpolis een flinke gok. Moet je naar het ziekenhuis, dan moet je in het slechtste geval tientallen kilometer reizen of bijbetalen voor het ziekenhuis om de hoek. Voor spoedeisende zorg kunnen verzekerden wel in ieder ziekenhuis terecht.

Vorig jaar er 2,3 miljoen verzekerden met een budgetpolis, ruim de helft meer dan in 2016.

Overstappen

Het opzeggen van de oude zorgverzekering is mogelijk tot het eind van het jaar. Voor 1 februari moet een nieuwe zorgverzekering zijn gekozen. Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht, voor de aanvullende verzekering is dat niet het geval.

Daar is soms een medische acceptatie.

Auteur 
Bron 
  • Independer/zorgverzekering