Zorgverzekeraars bieden steeds meer budgetpolissen met beperkende voorwaarden aan jonge en gezonde verzekerden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich hierover zorgen omdat dit de solidariteit kan ondermijnen tussen jonge, gezonde verzekerden en mensen die meer zorg nodig hebben.
Dit staat in de monitor Zorgverzekeringen 2022 waarin de NZa jaarlijks trends en ontwikkelingen op de polismarkt monitort. Het aantal verschillende polissen is dit jaar gegroeid van 57 naar 60. Het aantal budgetpolissen is harder gestegen, van 16 naar 21. Ook het aantal verzekerden met een budgetpolis steeg flink in 2022: van 3,2 miljoen in 2021 naar 3,8 miljoen in 2022.
Vanaf 2021 is de besparing door over te stappen veel hoger dan in voorgaande jaren. In 2022 bedroeg de besparing 105 miljoen en dat is vooral behaald door de overstappers naar polissen met een aanzienlijk lagere premie dan gemiddeld. Dat zijn veelal polissen met beperkende voorwaarden.
Forse verschuiving
De NZa ziet sinds 2021 een forse verschuiving richting polissen met beperkende voorwaarden. Deze polissen worden neergezet als interessante zorgverzekeringen voor jonge en gezonde verzekerden. Dit kan duiden op een scheiding tussen een deelmarkt voor gezonde verzekerden en een deelmarkt voor ongezonde verzekerden. Dit zet de solidariteit onder druk. Omdat de zorgkosten door alle verzekerden samen moet worden opgebracht, gaan verzekerden zonder budgetpolis bij deze tweedeling relatief steeds meer betalen voor hun zorgverzekering.
Samen met de ACM steunt de NZa het voornemen van de minister van Volksgezondheid om volgend jaar de winsten van zeer winstgevende polissen te beperken en verdere maatregelen te nemen om de compensatie voor chronisch zieke verzekerden structureel te verbeteren.
Beter informatie
De NZa verwacht dat de premies volgend jaar flink zullen stijgen. Ook verdwijnt de collectiviteitskorting. Dit kan ertoe leiden dat er meer verzekerden van zorgverzekering zullen wisselen. In deze tijd van stijgende kosten bestaat het risico dat mensen kiezen voor een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering en/of een hoog eigen risico. Als de verzekering niet past kunnen deze verzekerden worden geconfronteerd met hoge kosten als zij toch meer zorg nodig hebben dan gedacht.
Ook als ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener stappen of zorg nodig hebben die niet in het basispakket zit, kunnen de kosten flink oplopen.
De NZa vraagt aandacht voor goede informatieverstrekking over de zorgverzekering door zorgverzekeraars en prijsvergelijkers. De NZa gaat samen met het ministerie en consumentenorganisaties bekijken of er acties nodig zijn om consumenten te helpen bij het maken van een goede keuze.