Nachtelijke anuskramp

Kramp in de kringspier

Getty Images

Kramp in een spier is een bekend fenomeen, maar wist u dat de kramp ook in uw kringspier kan schieten? Ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlanders heeft af en toe last van deze zogenaamde anuskramp. Vooral jongvolwassenen. De meeste aanvallen van anuskramp treden 's nachts op.

Anuskramp is een plotselinge onwillekeurige samentrekking van de kringspier. Hierdoor ontstaat pijn en ongemak in de endeldarm of anus. Vaak ontstaat de kramp als gevolg van een andere aandoening zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, anale fissuren (kloofjes) en tumoren of infecties in de endeldarm. Soms ontstaan de klachten door persen tijdens het ontlasten of na de zaadlozing.[ITEMADVERTORIAL]

Als er geen achterliggende oorzaak gevonden worden spreken we van proctalgia fugax. Mogelijk is er een verband met het prikkelbaar darm syndroom (PDS). Ook lijken psychische klachten en aandoeningen zoals stress, angst en depressiviteit de kramp te verergeren.

Aanvallen
De spierkramp veroorzaakt ernstige, scherpe pijnscheuten rond en vooral boven de anus. Meestal komt dit in plotselinge kortdurende aanvallen, die spontaan weer afnemen en verdwijnen. Als u een paar keer per jaar kramp hebt, is de oorzaak waarschijnlijk onbekend en onschuldig.

Bij regelmatige kramp of kramp die gepaard gaat met andere klachten kunt u beter wel even langs de huisarts gaan. Zeker als u ook bloed of slijm bij de ontlasting hebt. De oorzaak hiervan kan onschuldig zijn, maar het is belangrijk om iets ernstigs uit te sluiten.

Onderzoek
Door middel van een rectaal toucher kan de huisarts de anus en het begin van de endeldarm onderzoeken en de diagnose stellen. Als de dokter denkt dat er sprake is van een achterliggende oorzaak kan een kijkonderzoek (endoscopie of proctoscopie) worden uitgevoerd.

Zelf doen
Ontspanning is van groot belang. Probeer ook stress te vermijden. Dit kan de klachten verminderen of zelfs voorkomen. Een warm bad of een kruik kan helpen om de kramp te verminderen. Daarnaast is het goed om voor een regelmatige stoelgang te zorgen door veel te drinken, voldoende vezels te eten en veel te bewegen.

Ontspannen
De behandeling van anuskramp is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de kramp wordt veroorzaakt door een achterliggende aandoening, dan moet deze worden behandeld. Als de oorzaak onbekend is en ontspanning niet helpt, kunt u proberen de spanning op de kringspier wat te verlagen met een zalf, tabletten of botox. Dit gebeurt allemaal in overleg met een arts.

Bron 
  • Medicinfo
  • Maag Lever Darm Stichting